Не престају реакције на извештај „Европе ностре“

ФОТО: манастир Високи Дечани

После извештаја организације „Европа ностра“, у коме се манастир Високи Дечани сврстава у седам најугроженијих локалитета културне баштине у Европи, не престају реакције. После покушаја председнице и премијера Косова, Вјосе Османи и Аљбина Куртија, да демантују овај извештај, одговорила је „Европа ностра“, тврдећи да је извештај веродостојан, као и Канцеларија за КиМ, тврдњом да је реакција приштинских званичника доказ да је извештај истинит. „Нити су Високи Дечани сами себе гранатирали, нити је отац Харитон сам себи одсекао главу 1999. године“, истакао је директор канцеларије за КиМ, Петар Петковић.

Данас је саопштење послала и мало позната организација у српској јавности, „Савет за заштиту људских права и слобода“ из Приштине, у коме се тврди да би, како кажу, против игумана манастира Високи Дечани Саве Јањића требало покренути истрагу због наводних ратних злочина, преноси приштинска Газета експрес.

Саву Јањића треба истражити због његове „улоге пре и током рата на Косову, због цивила заточених у манастиру Дечани“, пише између осталог у наведеном саопштењу.

„Према изјавама сведока, по завршетку рата у манастиру Дечани, поред распоређивања паравојних формација и редовних српских снага, Албанци су држани као таоци. Манастир Дечани претворен је у војну базу у којој се делило оружје мобилисаним Србима“, тврди се у саопштењу које преноси Газета експрес и додаје: „Сава Јањић има грижу савести из прошлости, стога је 100 одсто у служби српске политике, штети међунационалним односима и Србима који су интегрисани или желе да буду интегрисани у све сфере живота на Косову“.

На ово саопштење је реаговао директор канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

„Оптужбе које су данас пласиране на рачун игумана манастира Високи Дечани, оца Саве Јањића, пажљиво су смишљене да би се замаскирала права истина о угрожености овог светог места које се због учесталих напада екстремиста пуних 20 година налази под оружаном заштитом међународних снага“, каже се у саопштењу директора Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића и додаје: „Такве бесмислене оптужбе, не само да немају никакво утемељење у реалности, него су и лицемерни покушаји да се тезе замене и монаси прогласе ратним злочинцима. Њима се, међутим, додатно црта мета на чело игумана Дечана, а ова светиња проглашава легитимном метом, јер јој се оспорава њен духовни и верски значај и улога?!

Из Канцеларије за КиМ такође поручују да Приштина покушава да релативизује, како кажу, чињенице и доказе које је у свом извештају објавила организација „Европа Ностра“.

„Нити су Високи Дечани сами себе гранатирали, нити је отац Харитон сам себи одсекао главу 1999. године. Зато су апсурдни покушаји да се самозвано Kосово самопрогласи оазом мултикултуралности и верске толеранције, када свакодневно имамо инциденте на терену о којима је обавештена и Европска унија, као и све релевантне међународне институције на Kосову и Метохији“, закључује се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

А.Ћ.