НВО и медији осудили нападе на игумана Саву Јањића

архимандрит Сава Јањић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Група невладиних организација и медија осудила је нападе Савета за заштиту људских права на Косову (КМДЛЊ) на игумана манастира Високи Дечани оца Саву Јањића. „Помоћ и заштита коју су добиле албанске избеглице у манастиру Високи Дечани током 1999. године представљају јединствени пример људскости у безумљу рата“, наводи се у заједничком саопштењу.

Подсетимо, након извештаја „Еуропе ностре“ у коме се наводи да је манастир Високи Дечани сврстан међу седам најугроженијих локалитета у Европи, саопштењем се огласио Савет за људска права из Приштине у коме се тврди да су у манастиру Високи Дечани за време оружаног сукоба на Косову били заточени Албанци и да архимандрита Саву Јањића треба позвати на одговорност јер, како тврде, шири неистину о угрожености манастира.

„Саопштење којим се КМДЛЊ огласио не поткрепљује наводе и овог Савета и косовских званичника да Високи Дечани и српска заједница на Косову нису угрожени, те да је неоправдан упис манастира међу седам најугроженијих споменика културе у Европи у организацији пан-европске федерације Еуропа Ностра. Напротив“, наведено је у заједночком саопштењу невладиних организација и медија.

се да нападом на оца Саву Јањића „тешким и неоснованим оптужбама, Савет за заштиту људских права на Косову подрива све напоре за мукотрпну изградњу бољих међуетничких односа између албанског и српског друштва на Косову“.

„Наглашавамо да се ова иста организација и у прошлости истицала у ширењу лажних вести и међуетничке мржње, пре свега усмерене према српској заједници на Косову“, додаје се у саопштењу.

НВО и медији захтевају од институција Владе Косова и међународних представника на Косову „да јасно осуде ставове Савета за заштиту људских права на Косову, и пруже сву неопходну заштиту и подршку осву Сави Јањићу и манастиру Високи Дечани“.

Поптисници саопштењу су: Институт за територијални економски развој – ИнТЕР, НВО Актив, АЦДЦ, Нова друштвена иницијатива (НСИ), Центар за развој заједница (ЦРЗ), НВО Линк, Радио Гораждевац, Црно-бели свет (ЦБС), Центар за социјалне иницијативе (ЦСИ), Радио Контакт плус, РТВ Ким, Продукција Неw Пресс, Центар за права мањинских заједница-Осојане, Грачаница Онлајн и Форум за развој и мултиетничку сарадњу (ФДМЦ).

Милена Максимовић