Игор Поповић: Најаве политичких лидера у Приштини ништаве и без правног утемељења

Вјоса Османи, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Поводом изјаве председнице Косова Вјосе Османи да намерава “да тужи Србију за геноцид”, реаговао је помоћник директора Канцеларије за КиМ Игор Поповић, који је истакао да су такве изјаве “ништаве и да немају никакво правно утемељење”.

Новоименована председница Косова Вјоса Османи рекла је у интервјуу за ирске дневне новине „Ајриш тајмс“, а пренели су албански медији, да је приоритет број један у дијалогу са Србијом питање несталих током рата.

„Косово намерава да тужи Србију за геноцид и жели да њени лидери плате за злочине почињене током рата 1998/99. и за систематско угњетавање косовских Албанаца који су му претходили. Правда за 13.000 људи погинулих у сукобу, милион расељених или депортованих и 1.600 још увек несталих, требало да буде темељ за споразум који се тражи за нормализацију односа“, рекла је Османи.

Најаве политичких лидера у Приштини “да ће тужити званични Београд за наводне ратне злочине и геноцид – ништаве су и немају никакво правно утемељење”, саопштио је помоћник директора Канцеларије за КиМ Игор Поповић.

“Нејасно је ком то суду планирају да туже нашу државу, када такозвано Косово као територија под међународном управом у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН, није правни субјект међународног јавног права и не може бити странка у поступку пред Међународним судом правде”, наводи се у саопштењу.

Поповић истиче да је “немогуће у правном смислу да једна територија тужи сопствену државу за ратне злочине и геноцид, када оно ни не може бити странка у поступку”.

Додао је да су у питању “дневне политичке провокације”, на које неће одговарати истом мером, већ аргументима и чињеницама.

“Што се тиче поруке да је адреса за ратне злочине на Косову и Метохији у Београду, можда је боље да се политички лидери у Приштини подробније информишу и такве поруке упуте на адресе суда у Хагу, у ком се за злочине над Србима и другим неалбанцима суди њиховим колегама из Приштине”, закључује се у саопштењу помоћника директора Канцеларије за КиМ Игора Поповића.

Милена Максимовић