Prinčevski par prošetao carskim gradom

ФОТО: Facebook/@princfilipk

ФОТО: Facebook/@princfilipk


Princ Filip i princeza Danica Karađorđević boravili su na Kosovu i Metohiji. Za dva dana, koliko je njihova poseta trajala, obišli su Prizren...

Princ Filip i princeza Danica Karađorđević boravili su na Kosovu i Metohiji. Za dva dana, koliko je njihova poseta trajala, obišli su Prizren, Orahovac i Veliku Hoču. Ovaj prinčevski kraj je posebnu pažnju posvetio obilasku svetinja Srpske pravoslavne crkve u tom kraju.

Posetu su započeli obilaskom manastira Sveti Arhangeli, kod Prizrena, gde su prisustvovali liturgiji. Tamo ih je dočekao iguman Mihajlo, kome su se zahvalili na dobrodošlici i gostoprimstvu.

Princ Filip i princeza Danica Karađorđević zatim su i prošetali Prizrenom, te su u carskom gradu posetili hram Svetog Đorđa i crkvu Svetog Nikole.

U Orahovcu, oko 300 Srba, sabili se u prečniku od 300 metara, čuvajući svoje, ono malo što je ostalo, što nije prodato…

Posted by Princ Filip i Princeza Danica Karađorđević on Monday, April 19, 2021

“Obnovljena Bogoslovija Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu predstavlja nadu da na Kosovu i Metohiji Srbi mogu da ostanu i opstanu. Ipak, za taj opstanak potrebni smo im svi mi: složni, ujedinjeni i svesni toga ko smo i šta smo”, napisali su princ i princeza nakon obilaska prizrenske Bogoslovije.

Posetu su nastavili obilaskom manastira Zočište, koji se nalazi nedaleko od Orahovca i Velike Hoče. Prinčevski par se tamo poklonio moštima Svetih Kozme i Damjana.

U Orahovcu su se princ i princeza poklonili žrtvama kidnapovanih i ubijenih u ovom kraju od 1998. do 2000. na spomeniku podignutom u sećanje na njih.

U Velikoj Hoči, kao u svojevrsnom izolovanom getu, živi oko 700 Srba, suočenih sa dramatično teškim uslovima nemile…

Posted by Princ Filip i Princeza Danica Karađorđević on Monday, April 19, 2021

“U Orahovcu, oko 300 Srba, sabili se u prečniku od 300 metara, čuvajući svoje, ono malo što je ostalo, što nije prodato ili uzurpirano. Okupili smo se u Crkvi Uspenja presvete Bogorodice”, navedeno je na njihovom zajedničkom Fejsbuk profilu.

Prinčevski par je u nedelju prisustvovali liturgiji u crkvi Bogorodice Ljeviške.

“Crkva Bogorodica Ljeviška, vršnjakinja je pariske katedrale Notr Dam. Jedan je od najlepših i najvrednijih spomenika srpske srednjovekovne umetnosti i kulture. U nedelju smo zajedno sa našim malobrojnim sunarodnicima iz Prizrena prisustvovali Liturgiji u ovoj svetinji”, naveli su princ i princeza.

Posetu Kosovu i Metohiji su princ i princeza završili obilaskom Pećke Patrijaršije, vekovnom sedištu srpskih Arhiepiskopa.

Milena Maksimović