Бајден писао Османијевој: Нормализација односа са Србијом од суштинског значаја за Косово

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден упутио је писмо председници Косова Вјоси Османи у коме је истакао да САД и Косово „уживају дуго партнерство које је укорењено заједничким вредностима“. Бајден је нагласио важност „нормализације односа са Србијом“.

У писму је амерички председник честитао Вјоси Османи на новој функцији и нагласио да се радује заједничкој сарадњи.

„Наше земље уживају дуго партнерство укорењено заједничким вредностима. Као што знате, породица Бајден има личну везу са вашом земљом. Мој син Бо је волео време проведено на Косову радећи на унапређивању мира и владавини закона“, наведено је у писму.

Џозеф Бајден је такође истакао да се радује сарадњи на заједничким приоритетима.

„САД ће наставити да подржавају напоре на обезбеђивању трајног мира продуктивним дијалогом између Косова и Србије и на крају свеобухватним споразумом о стабилизацији, за који верујемо да би требао бити усредсређен на узајамно призање. Нормализација односа са Србијом је од суштинског значаја за Косово како би остварило пун потенцијал и у потпуности успело да се интегрише у евроатлантске интеграције. Знам да ће постизање тог циља захтевати флексибилност и тешке компромисе, а САД ће вам бити партнер при сваком кораку“, додаје се у писму.

Такође, Бајден истако је да ће помоћи Косову у обезбеђивању вакцина против ковид-19 и да ће Сједињене Америчке Државе са партнерима радити на њиховој дистрибуцији.

Милена Максимовић