У Грачаници се симболично прикупља „прилог за харач“

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Мештани Грачанице настављају да перформансима указују на лошу безбедносну ситуацију у овом месту након напада на деветнаестогодишњег Луку Димитријевића од стране тројице Албанаца. После кажњавања Лукиног оца, Дејана Димитријевића, због „организовања“ протеста, започели су да незадовољство исказују на симболичан начин, прикупљањем „прилога за харач“.

Након што је у Грачаници 13. априла нападнут Лука Димитријевић, од стране тројице Албанаца, мештани су почели да се окупљају испред полицијске станице, како би на тај начин исказали незадовољство због, како тврде, непрофесионалне истраге, јер су нападачи исте ноћи након давања изјава, пуштени.

Полиција Косова је у више наврата казнила Лукиног Оца, Дејана Димитријевића, због наводног организовања протеста, па је у Грачаници данас почело прикупљање „прилога за харач“, како би се прикупио новац за исплату истих.

„У овом данашњем случају поставили смо једну кутију за харач у којој ћемо сакупљати добровољне прилоге, симболично, ни би ли на тај начин показали да смо заправо сви ми заједно криви зато што смо се појављивали на тим протестима, да смо сви ми организатори и да нико није организатор. Идеја овог данашњег симболичног перформанса јесте да не постоји организација тих скупова, већ се све спонтано дешавало. Људи су потпуно револтирани због оног што се десило и на тај начин су хтели да покажу свој револт и своје незадовољство“, кзао је Иван Николић из НВО „Комуникација за развој друштва“.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Како истиче Николић, захтеви мештана су и даље исти, „смена руководства и командира локалне полицијске станице“, јер како тврде, у случају Луке Димитријевића, нису поступали по пропису.

„Данас је осми дан од како трају ови назовимо протести, и свакако неће бити последњи, јер желимо да једном озбиљном и јаком кампањом покажемо да безбедносна ситуација у општини Грачаница, не да није на завидном нивоу, већ да је ужасна“, додао је Николић.

Николић је истакао да су представници цивилног сектора предали захтев полицијском инспекторату у Ајвалији за преиспитивање овог случаја.

Са перформансима ће се наставити и у наредном периоду уз поштовање епидемиолошких мера.

Милена Максимовић