Финансијска помоћ косовске владе у борби против COVIDA-19

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Влада Косова је на данашњем састанку одлучила да издвоји 6 милиона евра за предузећа која су погођена најновијим анти-ковид мерама. Такође, 8.5 милиона евра биће опредељено за кориснике социјалне и пензионе шеме, а преко 5 милиона издвојено је за полицајце и лекаре, преносе медији који извештавају на албанском језику.

Косовска влада је издвојила 8,5 милиона евра за кориснике социјалне и пензионе шеме за април, мај и јун месец.

Министар финансија, рада и трансфера у косовској влади, Хекуран Мурати рекао је да ће корисници шема социјалне помоћи добити додатну уплату од 30 одсто у односу на редовни износ који добијају, док ће се за кориснике пензијског система примењивати месечни додатак тако да основна пензија и додаци износе 100 евра месечно за ова три месеца.

Такође, косовска влада ће издвојила је преко 5 милиона евра за додатке на зараду здравственим радницима и полицајцима за месец април и мај.

Мурати је рекао да ће, према овој одлуци, лекарима и медицинским сестрама бити исплаћено додатних 150 евра бруто за април и мај, техничком помоћном особљу у јавним здравственим установама по 100 евра, док ће полицајцима за исте месеце бити додељено по 100 евра.

Влада је одлучила да издвоји 6 милиона евра за предузећа која су погођена најновијим анти-ковид мерама (у периоду од 7. до 18. априла).

„6 милиона евра додељује се за субвенционисање плата и кирија предузећа која су погођена мерама које је влада донела за период од 7. до 18. априла. Субвенционисање плата и кирија покриваће 50 одсто”, рекао је Мурати.

Милена Максимовић