Вучић: Мора се изградити поверење између Срба и Албанаца

фото: ГрачаницаОнлајн

Предсеник Србије Александар Вучић изјавио је да је потребно компромисно решење за питање Београда и Приштине, као и да се мора изградити поверење између Срба и Албанаца.

Вучић је истакао да је најважније да се промени атмосфера између два народа, „како једни друге не би посматрали као непријатеље“.

Председник Србије је нагласио да од Београда не долазе уцене, као што је случај из Приштине.

„Не чујете од Београда никакву врсту уцена – ако то не урадите, ми ћемо учинити нешто против вас… Али, то чујете сваки дан од Приштине, а нема реакције, ни из САД, ни из ЕУ, а чак ни ми не реагујемо на дневном нивоу, јер је бесмислено“, рекао је Вучић.

Истакао је да обе стране морају испунити оно што је пре осам година потписано у Бриселу.

„Тада сам видео да друга страна жели да потпише споразум, јер је била апослутно сигурна да неће морати да испуни оно што је потписано, али да ћемо ми морати да урадимо и више него што смо потписали… Само су то чекали последњих осам година“, рекао је Вучић и нагласио да се мора променити атмосфера, изградити поверење између Срба и Албанаца, „о свему разговарати на потпуно другачији начин, уместо да посматрамо једни друге као непријатеље“.

„Нисмо непријатељи, не смемо стварати непријатељско окружење између нас, али када чујете такве ствари и када је увек такмичење ко ће кога да окриви за нешто, онда нема решења“, изјавио је Вучић.

Проблем је, истакао је српски председник, што САД, Немачка и најјаче земље западног света увек кажу да чекају да „Србија призна независност Косова“.

Милена Максимовић