Mas o dijalogu: Važno je postići rezultate, Nemačka spremna da učestvuje i doprinese

фото: ГрачаницаОнлајн

фото: ГрачаницаОнлајн

Nemački diplomata Hajko Mas je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izjavio da je, kada je u pitanju dijalog

Nemački diplomata Hajko Mas je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izjavio da je, kada je u pitanju dijalog između Beograda i Prištine, sada važno postići rezultate. „Ako smo mi ispunili sve svoje obaveze, može i Priština jednu jedinu koju ima, na tome će naša strana insistirati“, poručio je Vučić.

Nakon Prištine ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas posetio je Beograd, gde se prvo sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine Mas je izjavio da je važno postići rezultate, te da je Nemačka spremna da u tome „učestvuje i da doprinese“.

„Taj dijalog već postoji, on ne mora da bude resetovan. Svakako će se vlade obe zemlje posvetiti i potvrditi sve ono što je do sada dogovoreno, ne treba počinjati iz početka. Sve što je bilo predmet pregovora u prošlosti treba se iskoristiti kako bi smo konačno postigli i rezultate“, rekao je Mas.

Predsednik Srbije je istakao da Briselski sporazum potpisan 19. aprila 2013. godine mora da se poštuje.

„Ako smo mi ispunili sve svoje obaveze, može i Prištine jednu jedinu koju ima i na tome će naša strana insistirati. Verujem da će to otvoriti vrata daljim razgovorima o postizanju mogućeg kompromisa između naše dve strane“, kao je Vučić.

Istakao je da je razlika što je Namčka podržala i pomagala stvaranju nezavisnog Kosova, a Srbija to ne priznaje.

„Ali smo spremni da na ozbiljan i odgovoran način razgovorama o budućnosti celog regiona u postizanje kompromisa, razume se, mi uvek štiteći naše državne i nacionalne interese“, kazao je Vučić.

Mas se u Beogradu sastao i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, ako i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem.

Milena Maksimović