Svetski Dan knjiga: Čitanje i ljubav ostavljaju „Večni trag“

Čitanje je važno kako za razvoj retoričkih, tako i životnih veština, rekla je mlada pesnikinja Mila Mihajlović

Čitanje je važno kako za razvoj retoričkih, tako i životnih veština, rekla je mlada pesnikinja Mila Mihajlović za Gračanica onlajn povodom svetskog Dana knjiga i autorskih prava.

Petnaestogodišnja Mila Mihajlović iz Rabovca, kod Lipljana, je iako mlada, već izdala zbirku ljubavnih pesama pod nazivom „Večni Trag“. Knjiga je nastala kao proizvod neuzvraćenih emocija, i sve pesme u njoj su inspirisane istinitim pričama.

„Bilo je tu nekih dorada koje su same načinile pesme lepšim, ali se sve zasniva na jednoj istinitoj bazi. Sama knjiga je za mene izuzetno bitna zato što su u njoj uskladištene sve moje skrivene emicije, koje nisu bile skrivene samo od pojedinih osoba, nego i od celog sveta“, rekla je Mila.

Ona ističe da se stil pisanja menja, u odnosu na to, kako događaji utiču na život jednog pesnika.

Mila Mihajlović

„Ja se bavim pisanjem ljubavnih pesama, zato što je ljubav najlepša emocija koju je Bog mogao da nam podari, i na njoj moramo biti izuzetno zahvalni. Moramo da shvatimo da mi koji volimo, mi imamo jedan blagoslov, zato što mnogi ljudi na ovom svetu ne umeju da vole, niti da iskuse tu emociju“, navodi Mila.

Na svetski Dan knjiga i autorskih prava Mila podseća koliko je čitanje bitno, ne samo za razvoj retoričkih i životnih veština, „već i za našu imaginaciju“.

„Čitanje doprinosi tome da naš život bude lepši, a knjige nam zaista pomažu, jer je svaka knjiga jedan poseban univerzum“.

Pesnikinja savetuje mladim ljudima da slede svoje snove.

„Poruka mladim ljudima je da pored svega što im se dešava u životu, i pored svih pritisaka okoline koje umeju da iskuse, i pored svih događaja koji se možda odvijaju u ovom trenutku, a koji su vezani za njih, da bez obzira na sve to prate svoje snove. Želim da im poručim da je život izuzetno kratak da bi pratili tuđe snove“, jasna je Mila Mihajlović.

U pripremi je, ističe Mila, nova zbirka ljubavne poezije, za koju se nada da će uskoro ugledati svetlost dana. A u planu je i pisanje romana.

Svetski dan knjige i autorskih prava obeležava se 23. aprila svake godine. Odluka o obeležavanju Svetskog dana knjige i autorskih prava doneta je na Generalnoj konferenciji UNESKO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

Mila Mihajlović