fbpx

U Gračanici su danas podeljene „poruke mira“ – Nasilje nije rešenje

фото: М. МАКСИМОВИЋ, ГрачаницаОнлајн

фото: М. МАКСИМОВИЋ, ГрачаницаОнлајн


Predstavnici civilnog sektora delili su danas Gračanicom „poruke mira“, čime su želeli da omladini iz svih zajednica poruče da „nasilje nikada nije rešenje“.

Predstavnici civilnog sektora delili su danas Gračanicom „poruke mira“, čime su želeli da omladini iz svih zajednica poruče da „nasilje nikada nije rešenje“.

Nakon napada trojice Albanaca na devetnaestogodišnjeg Luku Dimitrijevića, u Gračanici se održavaju performansi kojima se poručuje da je bezbednosna situacija u ovoj lokalnoj samoupravi loša, i da je potrebno popraviti je.

Današnjim performansom poslate su „poruke mira“, kako bi se smirile tenzije koje su se podigle nakon napada na Luku Dimitrijevića, istakao Rajko Jovanović ispred nevladine organizacije „Komunikacija za razvoj društva“.

„Meni je izuzetno drago što poslednjih godina iz srpskih sredina na Kosovu nije učinjen neki veliki napad koji je bio motivisan etničkom osnovom. Želimo da ovim performansom, ovim porukama, apelujemo na omladinu da, iako se dešavaju ovakve stvari, moramo da ostanemo mirni i budemo tolerantni, i da nikako ne pribegavamo nasilju. Na ovaj način želeli smo su da poručimo da nasilje nikada nije rešenje“, rekao je Jovanović.

Njegov kolega Aleksandar Velić ističe da su današnje poruke veoma bitne, prvenstveno za ljude koji ovde žive.

foto: M. MAKSIMOVIĆ, GračanicaOnlajn

„Ovo je još jedna u nizu tih akcija kojom pokušavamo da skrenemo pažnju na to, koliko nam to polazi za rukom pokazaće vreme, ali se nadamo da ćemo možda uspeti da utičemo i na naše političke predstavnike u institucijama da pokrenu ovako važna pitanja tamo gde treba i da u nekom narednom periodu ovo mesto postane bezbednije za sve mlade ljude koji ovde žive ovde“, poručio je Velić.

Sa performansima će se, kako ističu predstavnici civilnog sektora, nastaviti i u budućem periodu.

Podsetimo, 13. aprila nešto posle 21:00 čas Luka Dimitrijević napadnut je u Gračanici od strane Trojice Albanaca koji su mu, prema rečima svedoka, govorili da je prolazio njihovom zemljom. Napadači su nakon saslušanja pušteni, a komandir policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković izjavio je sutradan da je u pitanju bio nesporazum.

Tada je grupa ljudi počela da se okuplja ispred policijske stanice u Gračanici kako bi iskazala nezadovoljstvo povodom nastale situacije, ali i zatražila smenu komandira i rukovodstva. Nakon što je Lukin otac, Dejan Dimitrijević, više puta kažnjavan zbog protesta, „pobuna“ se nastavlja u vidu performanasa koji se svakodnevno organizuju preko puta stanice policije.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: