fbpx

Obeležen Nacionalni dan nestalih lica na Kosovu, sudbina 1.639 osoba i dalje nepoznata

фото: ГрачаницаОнлајн

фото: ГрачаницаОнлајн


Povodom Nacionalnog dana nestalih lica na Kosovu, na glavnom trgu u Prištini postavljen je plakat sa brojem 1.639, koliko se i osoba na Kosovu

Povodom Nacionalnog dana nestalih lica na Kosovu, na glavnom trgu u Prištini postavljen je plakat sa brojem 1.639, koliko se i osoba na Kosovu vodi kao nestalo od sukoba 1999. godine. Prethodno su članovi porodica nestalih lica i predstavnici Resursnog centra položili cveće na spomenik posvećen nestalima, a koji se nalazi na platou ispred Skupštine Kosova.

Koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova Negovan Mavrić očekuje da će se konačno pitanje nestalih lica naći na stolu u Briselu.

„Mi se danas ovde, svi zajedno, soledarišemo kako bi smo ovu našu sudbinu, ovo naše traganje, našu muku, podelili. Nadamo se da će se ovaj naš proces, naša tuga, rasvetliti i da će već jednom nestali biti tema dijaloga Beograda i Prištine“, rekao je Mavrić.

Nije mnogo urađeno kada su u pitanju nestala lica, tvrdi i Bajram Ćerkinaj iz Resursnog centra za nestala lica.

„Vlada bi, pored rasvetljavanja sudbine kidnapovanih i nestalih, trebalo da brine i o njihovim porodicama i potomcima, tako da bi trebalo više da otvori oči“, istakao je Ćerkinaj.

Povodom Nacionalnog dana nestalih lica na Kosovu na spomenik posvećen nestalim osobama cveće su položili i predsednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti, predsednik skupštine Gljauk Konjufca, ali i mnogi drugi političari.

„Delimo teret, delimo otvorenu ranu, delimo bol i možete biti sigurni da će se vaš glas čuti svuda, da će naš primarni cilj biti rasvetljavanje sudbine nestalih“, rekla ja Osmanijeva.

„Moramo se okupiti i zahtevati odgovornost od Srbije, zbog naše budućnosti i naše istorije, a to možemo uraditi tako što ćemo biti odgovorni u institucijama i na svakoj funkciji koju zauzmemo“, naveo je Kurti, koji nije želeo da odgovori na pitanje novinara da li će se pitanje nestalih naći na pregovaračkom stolu u Briselu.

Povodom Nacionalnog dana nestalih lica oglasila se i misija EULEX na Kosovu.

„Gde biste sakrili knjigu ako ne želite da je neko pronađe, u biblioteci. To su učinili i počinioci, sakrili su tela na grobljima kako bi otežali potragu za nestalim ljudima i sakrili dokaze o zločinima“, navodi se u objavi EULEX-a na Tviteru.

Iz Resursnog centra za nestala lica pozivaju građane Kosova da večeras u 20:00 časova ugase svetla na pet minuta u znak soidarnosti sa porodicama nestalih lica.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: