Šef Misije OEBS-a u Srbiji posetio Udruženje novinara Srbije

Јан Брату, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Јан Брату, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Novi šef Misije OEBS-a u Srbiji, norveški diplomata Jan Bratu, posetio je u ponedeljak Udruženje novinara Srbije

Novi šef Misije OEBS-a u Srbiji, norveški diplomata Jan Bratu, posetio je u ponedeljak Udruženje novinara Srbije i sa predsednikom Vladimirom Radomirovićem razgovarao o medijskoj situaciji u zemlji i aktivnostima OEBS-a u oblasti zaštite novinara, saopšteno je iz UNS-a.

Bratu je izrazio zadovoljstvo što je Udruženje novinara ostalo u Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara i dodao da je važno da se o problemima u vezi sa bezbednošću novinara razgovara sa predstavnicima vlasti. On je pohvalio istraživanje novinarke Jelene Petković o ubijenim i otetim novinarima na Kosovu i Metohiji, koje je objavio UNS, kao i angažovanje Udruženja da u saradnji sa drugim novinarskim udruženjima iz Beograda i Prištine o tim zločinima bude obaveštena Evropska federacija novinara.

Bratu je naglasio da će Misija OEBS-a pružiti pomoć Vladi Srbije u pripremi izmena Zakona o javnom informisanju i medijima i rekao da je najvažnije da taj proces bude transparentan i inkluzivan.

Radomirović je izrazio zabrinutost zbog najave ministarke kulture i informisanja Maje Gojković da zakonom treba definisati pojam novinara i dodao da bi pokušaj da država određuje ko je novinar predstavljao ugrožavanje slobode medija i novinarskog posla.

Sa Bratuom su u poseti Udruženju novinara bili i zamenica šefa misije Sara Gruen, šef kabineta Đovani Gabasi i Sanja Stanković iz medijskog odeljenja Misije OEBS-a.