„Gračanica primer poštovanja kulturne različitosti“

фото: Наша Грачаница

фото: Наша Грачаница


Prigodnom manifestacijom i likovnom kolonijom u Gračanici je danas sa zakašnjenjem, ali uz poštovanje epidemioloških mera,

Prigodnom manifestacijom i likovnom kolonijom u Gračanici je danas sa zakašnjenjem, ali uz poštovanje epidemioloških mera, obeležen Dan Roma. Sa obeležavanja, kojem je prisustvovao i ambasador OEBS-a Majkl Devemport, poručeno je da je opština Gračanica otvorena za sve zajednice i da će nastaviti da poštuje različitosti i ravnomerno ulaže u sve društvene sfere, navodi se na sajtu Naša Gračanica.

Dan Roma tradicionalno se u celom svetu proslavlja 8. aprila ali je ove godine zbog pogoršane epidemiološke situacije odložen za danas. Ambasadora OEBS-a Majkla Devemporta najpre je u zgradi opštine primio predsednik Srđan Popović koji se ambasaodru OEBS-a zahvalio na doprinosu koji ova misija pruža opštini Gračanica.

Popović je kazao da će opština nastaviti da unapređuje saradnju sa misijom OEBS-a u cilju poboljšanja života svih zejednica na teritoriji opštine Gračanica.

Nakon prijema kod predsednika opštine ambasaodr Devemport otvorio je manifestaciju i likovnu koloniju povodom Dana Roma na platou ispred zgrade opštine. On se opštini Gračanica zahvalio na ideji da ovaj projekat raalizuje u cilju unapređenja romske zajednice kroz kulturu.

„Zaista je sjajno videti ove prave umetnike. Zajednica kosovskih Roma i dalje je jedna od najugroženijih na Kosovu i OEBS zajedno sa svojim partnerima radi na unapređenju njihovog položaja. Ovo naravno uključuje i mogućnosti za njihovo obrazovanje, stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje kao i učešće u odlučivanju u okviru zajednice. Govorili su mi o sjajnim doprinosima romske zajednice u opštini Gračanica a posebno o talentovanom bratu i sestri iz Lepine koji rade na svojim umetničkim delima“, kazao je ambasador OEBS-a Majlk Devenport.

Zamenik ministra za zajednice i povratak Gazmen Salijević zahvalio se opštini Gračanica i svima koji pružaju svoj doprinos u unapređenju romske zajednice.

„Ja često govorim da je kultura temelj jedne zajednice i da romska zajednica daje snažan doprinos u multikulturalnom pogledu na Kosovu. U ime ministarstva za zajednice i povratak i ministra Goana Rakića želim da poručim da ćemo nastaviti da pružamo punu podršku integraciji i suživotu Roma ne samo u Gračanici nego na celoj teritoriji Kosova posebno kada je reč o očuvanju romske tradicije i kulture“, rekao je Salijević.

U ime opštine Gračanica prisutnima se obratio savetnik predsednika opštine Gračanica za zajednice Saša Danić koji je kazao da je ovo izuzetan događaj sa kojeg se šalje poruka tolerancije i poštovanja različitosti.

„Ponosan sam na činjenicu što je opština Gračanica domaćin ovakvog događaja i srećan sam što promovišemo kulturu naših zajednica i kulturu raznolikosti našeg društva kroz umetnost, kroz talentovane mlade ljude koji su budućnost naših zajednica i našeg društva. Danas Gračanica otvorenog srca šalje lepu i jasnu poruku, poruku tolerancije saradnje, kulturne razmene, poruku kreativnosti i talenta, poruku ljubavi prema kulturi i umetničkom stvaralaštvu. Danas šaljemo i poruku zahvalnosti misiji OEBS-a na Kosovu koja je ugradila sebe i svoju organizaciju u bogati kulturni mozaik naše male zajednice. Kulturni mozaik Gračanice to je u stvari skladni suživot svih zajednica. On predstvalja najčvršći temelj, temelj na kome želimo da gradimo naš zajednički dom, skladnu Gračanicu, Gračanicu bogatih kulturnih različitosti .Nadamo se da ćemo unapređivati našu saradnju na opštu korist“, rekao je Danić.

Naša Gračanica