fbpx

„Non-pejper opipava puls uoči dijaloga“

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


Priština za takozvani „non-pejper“ optužuje Srbiju, s druge strane iz Beograda tvrde da prištinske vlasti na taj način žele da prikriju pravog autora.

Priština za takozvani „non-pejper“ optužuje Srbiju, s druge strane iz Beograda tvrde da prištinske vlasti na taj način žele da prikriju pravog autora. Poznavaoci političkih prilika na Kosovu ističu da je posredi „opipavanje pulsa“ uoči nastavka dijaloga u Briselu, a pitanje „od milion dolara“ je da li će nastavka pregovora i biti, s obzirom da je premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio da se neće odazvati na poziv za susret sa predstavnicima Beograda 11. maja.

Javnost u Prištini i Beogradu uzdrmao je još jedan „non-pejper“. Ovoga puta se pitanje Kosova i Metohije našlo kao glavno, a u takozvanom dokumentu ima i rešenja za dugogodišnji problem koji dve strane, Beograd i Priština, pokušavaju da reše.

Poznavaoci političkih prilika na Kosovu saglasni su da je „non-pejper“ stari način da se uoči nastavka dijaloga „opipa puls“ dveju strana.

„Čitao sam oba non-pejpera i ono što je evidentno je da to nije napisao neki diplomata, da ne kažem da ga je pisao neki amater, jer to diplomate nisu pisale. Čim je počelo da se priča o dijalogu, o mogućnosti za neki sporazum, onda se očekivalo i da ćemo imati ovakve non-pejpere koji mnogima služe da se ispita kolika je spremnost da se te teme prihvate“, kazao je nekadašnji savetnik Hašima Tačija, a sada direktor portala Demokracia.com Ardian Arifaj

„Mislim da je jedna od ideja da se opipa puls, da se vidi gde stoje akteri tog dijaloga. Vučićev stav je poprilično jasan, znači `mnogo toga je dobro, ali Kosovo ne priznajemo`“, smatra glavni i odgovoni urednik ATV-a Ljeart Hodža.

Po mišljenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića dokument je pisala žena, i to lukavija od njega. Za kosovsku predsednicu Vjosu Osmani, izvor svih „non-pejpera“ je Srbija. Premijer Kosova Aljbin Kurti ističe da je najbolji odgovor „bez komentara“.

„Ako priča o nekoj lukavosti, to je zbog toga što možda postoji šansa da većina tih zahteva Srbije i srpskog stanovništva na Kosovu bude upakovano unutar kosovskog ustava i našeg ustavnog i zakonskog uređenja. Ako imamo to što od prilike SPC traži, ako imamo to što bi otprilike trebalo da bude isto kao ZSO, samo upakovano unutar kosovskog ustava, mislim da bi to mogao da bude taj lukavi aspekt celog tog dokumenta“, mišljenja je Hodža.

Čudno ili ne, među autorima non-pejpera nema Sjedinjenih Američkih Država, ni Rusije. A zemlje koje su naznačene kao autori, negirale su da su dokument one sastavljale. I Hodža i Arifaj saglasni su da se na Balkanu ne može postići nijedan sporazum bez uplitanja SAD-a.

„Sumnjam da se nešto može učiniti, da dođe do nekog konačnog rešenja bez neke saglasnosti SAD i Rusije. Po mišljenju nekih analitičara, Francuska posebno žuri za nekim rešenjem, jer je ova godina tamo izborna, istovremeno izborna godina je u Nemačkoj, s tim što znamo da Angela Merkel odlazi sa vlasti“, ističe Hodža.

„Do sada nije postignut nijedan dogovor na Balkanu ako i SAD nisu bile prisutne i nisu imale ulogu u tom procesu. Jedino sa Kvintom (SAD, Nemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija), jedino sa njima možemo da postignemo neki sporazum“, dodao je Arifaj.

Postoje dve mogućnosti, da takozvani „nepostojaći dokument“ zbliži ili udalji Beograd i Prištinu od pregovaračkog stola. Druga mogućnost je realnija, jer su se u međuvremenu i dve strane izjasnile, premijer Kosova Aljbin Kurti prisustvovaće radnoj večeri, ili ručku, u Briselu sredinom maja, gde će kako je kazao, biti i ostali lideri Zapadnog Balkana, a srpski predsednik Aleksandar Vučić će 11. maja, ukoliko dijaloga ne bude, „raditi nešto dobro na drugom mestu“.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: