Članovi Uprave UNS-a: Kolektivno učlanjenje udar na samostalnost UNS-a

Удружење новинара Србије

Više od stotinu novinara i medijskih radnika poslednjih dana podnelo je zahteve za članstvo u Udruženje novinara Srbije i to kolektivnim prijavama

Više od stotinu novinara i medijskih radnika poslednjih dana podnelo je zahteve za članstvo u Udruženje novinara Srbije i to kolektivnim prijavama iz nekoliko redakcija, saopštilo je danas 11 članova Uprave UNS-a, povodom čega mole kolege da se, kako su rekli, odupru pritiscima.

„Prema našim saznanjima, reč je o televizijama iz Kruševca, Paraćina, Trstenika, Vranja i Aranđelovca, odakle je u jednom danu stiglo više od 60 prijava. Samo nekoliko dana ranije, kako saznajemo, iz firme Tačno doo iz Beograda, stiglo je više od 40 zahteva za učlanjenje u UNS, a u niškoj TV Zona je pripremljena dokumentacija za još jedno masovno pristupanje najvećem novinarskom udruženju“, tvrde članovi Uprave UNS-a, uz konstataciju da bi to bio idealan scenario za udruženje i novinarsku zajednicu, da se sve ne dešava uoči izbora u UNS-u, koji su zakazani za 29. maj.

„Imamo razloga da sumnjamo da je sve ovo proizvod dogovora još uvek aktuelnog predsednika UNS-a i čelnika udruženja PROUNS, nakon razgovora koji se iza zatvorenih vrata odvijao u petak, 23. aprila, u Pres centru Udruženja novinara Srbije. Kako UNS zvanično ima dva kandidata za predsednika, sumnjamo da je cilj da se u izborni proces u najvećem srpskom novinarskom udruženju, po direktivi vlasnika navedenih medija, masovno uključe članovi drugog udruženja, kako bi aktuelni predsednik sa saradnicima dobio još jedan mandat“, piše u saopštenju, u kojem se još navodi da je zbog ovakvog postupka UNS izložen udaru na principe na kojima počiva slobodno noinarsko udruživanje.

„Učlaninjivanje čitavih redakcija po direktivi, u kratkom periodu, pred izbornu skupštinu, potpuno je neprihvatljivo, predstavlja kršenje osnovnih demokratskih principa i nije zabeleženo u dosadašnjoj medijskoj praksi, čak ni u totalitarnim sistemima, pa ni u našem bivšem samoupravnom socijalizmu. Udruženje PROUNS očito i u našem UNS-u želi da primeni nezapamćenu praksu kada je u jednom danu nastalo kolektivnim učlanjenjem 500 medijskih radnika. Pitamo – koliko će UNS koštati ovakvi dilovi i ko će to platiti?“, zaključuje se u saopštenju članova Uprave UNS-a, koji su izrazili zabrinutost zbog „ove vrste pritiska i totalitarizma koji bi doveli do gašenja izvornog UNS-a i marginalizovanja dugogodišnjih članova“.

Uz poziv koleginicama i kolegama da se odupru, kako se navodi, pritiscima i udaru na samostalnost UNS-a, saopštenje su potpisali: Budimir Ničić, potpredsednik UNS-a i član Uprave (kontakt imejl budimirnicic@gmail.com); Slobodan Ćirić, član Uprave UNS (kontakt telefon 064 461 34 27); Olivera Milošević, član Uprave UNS; Jelena Petković, član Uprave UNS; Jovanka Stanojević, član Uprave UNS; Jelena Spasić, član Uprave UNS; Zorica Đoković, član Uprave UNS; Edib Honić, član Uprave UNS; Živojin Rakočević, član Uprave UNS; Novka Ilić, član Uprave UNS i Dragoljub Janojlić, član Uprave UNS.