fbpx

Danas je Veliki četvrtak

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju Veliki četvrtak. Danas se služi liturgija Svetog Vasilija Velikog,

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju Veliki četvrtak. Danas se služi liturgija Svetog Vasilija Velikog, uveče se čita dvanaest odlomaka iz Jevanđelja o stradanju Hristovom, bogosluženja se najavljuju klepalima, a u crkvama se vezuju zvona jer su ona znak radosti. Crkvena zvona se ponovo oglašavaju na Vaskrs.

Na Veliki četvrtak se obeležavaju četiri događaja: sveto pranje nogu učenicima, Tajna večera, čudesna molitva i izdajstvo sina Božijeg.

Na ovaj dan, Hristos se sa učenicima vratio u Jerusalim, na Tajnoj večeri je ustanovio Svetu tajnu pričešća, deleći hleb i vino, rečima koje se i danas mogu čuti u toku svete liturgije.

Potom je svojim učenicima oprao noge, učeći ih da služe jedni drugima. Isus Hrist je govorio o predstojećem stradanju, a onda je sledila Judina izdaja, pa su iz Getsimanskog vrta, sina Božijeg odveli vojnici.

Na današnji praznik se vernici mogu pričestiti, a u narodu postoji verovanje da se i najvećim grešnicima kojji se danas pričeste, opraštaju svi gresi.

Veliki četvrtak jedini je dan u Velikoj nedelji kada je dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju, kao i popiti nešto vina.

%d bloggers like this: