УНДП и партнери доделили узорке за COVID-19 Националном институту за јавно здравље Косова

фото: УНДП

Предаја 66.240 пипета које ће се користити за узорковање COVID тестова означава уједно и затварање заједничких напора у пружању хитно потребних здравствених производа и опреме као одговор на пандемију COVID-19 током протекле године, саопштено је из УНДП-а.

Овим догађајем УНДП и његови партнери желели су да изразе “своју сталну посвећеност подршци Косову и његовим институцијама док настављају борбу против пандемије COVID-19 и одговор на њене последице”, наводи се у саопштењу УНДП-а.

Министар здравља Косова Арбен Витиа нагласио је важност континуираног, снажног партнерства и међународне сарадње током пандемије.

„Изузетно сам захвалан на овим донацијама, посебно представницима Луксембурга, Аустрије, Швајцарске и Норвешке будући да су нам били главна подршка у време здравствене кризе. Овде сте с нама од почетка. Већ више од годину дана сведоци смо колико је важно борити се заједно. Јер у овој ситуацији када вирус не познаје границе, етничку припадност, старост и било шта друго, пресудно је остати јединствен”, рекао је Витиа.

Амбасадор Аустрије на Косову Кристоф Веидингер рекао је да је као део овог пројекта Аустрија прошле године донирала 250.000 евра како би обезбедила више од 13.600 комплета за тестирање.

фото: УНДП

„Никада не бисмо смели заборавити да у овој пандемији нико није сигуран док сви нису сигурни. Желео бих да искористим ову прилику и захвалим се УНДП-у и нашим међународним партнерима на професионалној примени пројекта као и на дугогодишњој сарадњи на Косову“, истакао је Веидингер.

Представница амбасаде Луксембурга у Приштини Наташа Гомез изјавила је да је Луксембург од самог почетка, уз подршку партнера, пружао Косову подршку о борби са пандемијом.

„Драго ми је што сам део ове коначне примопредаје наших заједничких напора и желела бих да се захвалим УНДП-у на њиховом вођству и координацији. Такође се захваљујем министру Витии на континуираним напорима у покушају да успори ширење пандемије и остајемо посвећени пружању подршке Косову у овој борби, јер је пред нама још дуг пут, којим морамо да корачамо заједно”, рекла је Гомез.

“Као дугогодишњи партнер Косову, Швајцарска је срећна што је подржала Косово у борби против COVID-19. У партнерству са УНДП-ом и другим донаторима, наш допринос је ојачао капацитете за негу и тестирање здравственог система, у време критичне несташице неопходне медицинске опреме. Поздрављамо чињеницу да су прве дозе вакцине стигле на Косово путем механизма КОВАКС, чему Швајцарска доприноси 20 милиона франака и надамо се да ће ускоро уследити и друге пошиљке “, изјавила је директорка швајцарске Канцеларије за сарадњу Катарина Стокер.

Нана Ду Кирстен из Норвешке амбасаде изразила је задовољство што је Норвешка спонзорисала набавку неопходне медицинске опреме на Косову током ових изазовних времена, у партнерству са УНДП-ом, и другим донаторима.

Главна представница УНДП-а на Косову Мариа Суоко подсетила је да је протеклих 13 месеци УНДП био усредсређен на одговор на пандемију, процену њених утицаја и на планирање даљег пута за дугорочни одговор.

“Подршка и сарадња са владама Аустрије, Великог војводства Луксембург, Норвешке и Швајцарске били су пресудно важни за нас да бисмо успели да дамо хитну подршку. Желела бих да вам захвалим на великодушном финансирању и сјајном партнерству током ових изазовних времена “, рекла је Суоко.

Милена Максимовић