UNDP i partneri dodelili uzorke za COVID-19 Nacionalnom institutu za javno zdravlje Kosova

фото: УНДП

фото: УНДП


Predaja 66.240 pipeta koje će se koristiti za uzorkovanje COVID testova označava ujedno i zatvaranje zajedničkih napora u pružanju hitno potrebnih...

Predaja 66.240 pipeta koje će se koristiti za uzorkovanje COVID testova označava ujedno i zatvaranje zajedničkih napora u pružanju hitno potrebnih zdravstvenih proizvoda i opreme kao odgovor na pandemiju COVID-19 tokom protekle godine, saopšteno je iz UNDP-a.

Ovim događajem UNDP i njegovi partneri želeli su da izraze “svoju stalnu posvećenost podršci Kosovu i njegovim institucijama dok nastavljaju borbu protiv pandemije COVID-19 i odgovor na njene posledice”, navodi se u saopštenju UNDP-a.

Ministar zdravlja Kosova Arben Vitia naglasio je važnost kontinuiranog, snažnog partnerstva i međunarodne saradnje tokom pandemije.

„Izuzetno sam zahvalan na ovim donacijama, posebno predstavnicima Luksemburga, Austrije, Švajcarske i Norveške budući da su nam bili glavna podrška u vreme zdravstvene krize. Ovde ste s nama od početka. Već više od godinu dana svedoci smo koliko je važno boriti se zajedno. Jer u ovoj situaciji kada virus ne poznaje granice, etničku pripadnost, starost i bilo šta drugo, presudno je ostati jedinstven”, rekao je Vitia.

Ambasador Austrije na Kosovu Kristof Veidinger rekao je da je kao deo ovog projekta Austrija prošle godine donirala 250.000 evra kako bi obezbedila više od 13.600 kompleta za testiranje.

foto: UNDP

„Nikada ne bismo smeli zaboraviti da u ovoj pandemiji niko nije siguran dok svi nisu sigurni. Želeo bih da iskoristim ovu priliku i zahvalim se UNDP-u i našim međunarodnim partnerima na profesionalnoj primeni projekta kao i na dugogodišnjoj saradnji na Kosovu“, istakao je Veidinger.

Predstavnica ambasade Luksemburga u Prištini Nataša Gomez izjavila je da je Luksemburg od samog početka, uz podršku partnera, pružao Kosovu podršku o borbi sa pandemijom.

„Drago mi je što sam deo ove konačne primopredaje naših zajedničkih napora i želela bih da se zahvalim UNDP-u na njihovom vođstvu i koordinaciji. Takođe se zahvaljujem ministru Vitii na kontinuiranim naporima u pokušaju da uspori širenje pandemije i ostajemo posvećeni pružanju podrške Kosovu u ovoj borbi, jer je pred nama još dug put, kojim moramo da koračamo zajedno”, rekla je Gomez.

“Kao dugogodišnji partner Kosovu, Švajcarska je srećna što je podržala Kosovo u borbi protiv COVID-19. U partnerstvu sa UNDP-om i drugim donatorima, naš doprinos je ojačao kapacitete za negu i testiranje zdravstvenog sistema, u vreme kritične nestašice neophodne medicinske opreme. Pozdravljamo činjenicu da su prve doze vakcine stigle na Kosovo putem mehanizma KOVAKS, čemu Švajcarska doprinosi 20 miliona franaka i nadamo se da će uskoro uslediti i druge pošiljke “, izjavila je direktorka švajcarske Kancelarije za saradnju Katarina Stoker.

Nana Du Kirsten iz Norveške ambasade izrazila je zadovoljstvo što je Norveška sponzorisala nabavku neophodne medicinske opreme na Kosovu tokom ovih izazovnih vremena, u partnerstvu sa UNDP-om, i drugim donatorima.

Glavna predstavnica UNDP-a na Kosovu Maria Suoko podsetila je da je proteklih 13 meseci UNDP bio usredsređen na odgovor na pandemiju, procenu njenih uticaja i na planiranje daljeg puta za dugoročni odgovor.

“Podrška i saradnja sa vladama Austrije, Velikog vojvodstva Luksemburg, Norveške i Švajcarske bili su presudno važni za nas da bismo uspeli da damo hitnu podršku. Želela bih da vam zahvalim na velikodušnom finansiranju i sjajnom partnerstvu tokom ovih izazovnih vremena “, rekla je Suoko.

Milena Maksimović