Opština Gračanica: Zabranjeno paljenje guma uoči 1. maja, pojačana kontrola inspekcije

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Povodom nastupajućih prvomajskih praznika, Odeljenje inspekcije opštine Gračanica obaveštava javnost da je strogo zabranjeno paljenje guma

Povodom nastupajućih prvomajskih praznika, Odeljenje inspekcije opštine Gračanica obaveštava javnost da je strogo zabranjeno paljenje guma i ostalog otpada, te da će svako ko ne bude poštovao ovu meru biti strogo kažnjen, kaže se u saopštenju dostavljenom medijima. Iz opštine takođe poruluju da će za vreme nastupajućih praznika biti pojačana kontrola inspekcije.

„Apelujemo na građane da se uoči prvomajskih praznika suzdrže od paljenja guma, plastike i drugih materijala, zbog toga što u atmosferu odlazi dim u kom se nalaze brojne štetne materije opasne po životnu sredinu i zdravlje građana“, saopšteno je iz Odeljenja inspekcije.

Kako je istaknuto, dodatni razlog da se građani suzdrže od obeležavanja Međunarodnog praznika rada (1. maj) na ovaj način je i poštovanje antikovid mera, odnosno zabrana svakog vida većeg okupljanja.

Građani koji primete da se na određenim lokacijama pripremaju veće količine guma za paljenje to mogu da prijave odeljenju inspekcije, dodaje se u saopštenju.

Pojačana kontrola inspekcije povodom nastupajućih praznika

Odeljenje inspekcije opštine Gračanica pojačaće kontrolu poštovanja antikiovid mera za vreme predstojećih prvomajskih i vaskršnjih praznika, saopšteno je iz tog odeljenja.

Iz Odeljenja inspekcije ističu da vaskršnji i prvomajski praznici tradicionalno predstavljaju vreme okupljanja i slavlja, ali da aktuelna epidemiološka situacija i dalje iziskuje strpljenje, razumevanje i odgovornost.

Odeljenje inspekcije apeluje na građane da se striktno pridržavaju svih higijenskih i drugih preporuka i mera, poput nošenja maske, dezinfekcije ruku i slično.

Na građane i privredne subjekte se posebno apeluje da poštuju fizičku distancu, meru ograničenog broja osoba u objektu i ne stvaraju veće gužve, jer se na taj način smanjuje rizik a građanima omogućava nesmetana kupovina i korišćenje usluga. Građani se mole da se ne okupljaju u grupama i da ne roštiljaju.

Ističi se da će komunalna i sanitarna inspekcija biti mobilna na terenu, te da će u saradnji sa policijom obilaziti sva mesta na teritoriji lokalne samouprave (ugostiteljske objekte, parkove, međuseoske zone i slično).

„Za nepoštovanje ovih mera biće izricane mandatne kazne na licu mesta, kako fizičkim tako i pravnim licima“, ističe se u saopštenju inspekcije.

Na ugostiteljske objekte se apeluje da se pridržavaju mera ograničenog broja gostiju i poštovanja radnog vremena, ali i svih drugih propisanih mera.

Odeljenje inspekcije građanima čestita predstojeće prvomajske i vaskršnje praznike za željom da ih proslave u zdravlju, radosti i miru.