fbpx

Gračanica: Praznik sa porodicom Stojković, „živite svaki dan kao da je Vaskrs“

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


Kako je običaj da se za Vaskrs ide u goste, ili se gosti dočekuju, tako je i ekipa Gračanica onlajn posetil porodicu Stojković u Gračanici.

Kako je običaj da se za Vaskrs ide u goste, ili se gosti dočekuju, tako je i ekipa Gračanica onlajn posetil porodicu Stojković u Gračanici. Ova četvoročlana porodica najradosniji praznik proslavlja u svom domu, čekajući da ih obiđu najbliži. Za veći krug prijatelja pričekaće narednu godinu, kada će se, kako se nadaju, i situacija sa korona virusom stabilizovati.

Za mladi bračni par Stojković, Valentinu i Ivana, njihove sinove Strahinju i Andriju, današnji dan je posebno radostan, proslavljaju ga na tradicionalan način, onako kako su nekada činili njihovi stariji članovi porodice.

„Danas možemo samo da budemo srećni, jer proslavljamo najvažniji hrišćanski praznik, gde je Isus Hristos vaskrsao i pobedio smrt. Ovaj praznik inače u hrišćanskom svetu predstavlja jedan vrlo bitan praznik i mislim da se širom sveta proslavlja u radosti. Kada se ujutru probudimo, sa ukućanima i najbližom familijom prvo polomimo vaskršnje jaje, zatim idemo do manastira gde zapalimo sveću i pomolimo se Bogu, i doćekujemo goste u svom domu“, kaže nam glava porodice Ivan Stojković.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Zbog situacije izazvane korona virusom, u domu Stojkovića neće biti većih okupljanja. Nadaju se, kako kažu, da će ih posetiti bar najuža porodica.

„Kao Božić, i Vaskrs je kod nas hrišćana i pravoslavaca praznik gde jedni kod drugih dolazimo i odlazimo. Nažalost, s obzirom da je ovakva epidemiološka situacija prinuđeni smo da i ovogodišnji Vaskrs proslavljamo isključivo u krugu porodice, pa se nadamo da će i kod nas doći najbliža porodica da proslavimo ovaj praznik“, dodaje Ivan.

Najradosniji su za Uskrs najmlađi članovi porodice. Glavna zanimacija su svakako šarena jaja, pa Strahinja i Andrija gotovo čitavog dana odmeravaju njihovu jačinu.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Poruke mira tokom Vaskršnjih praznika dolaze sa svih strana, a građanima na Kosovu i Metohiji je on svakako najpotrebniji. Evo šta nam je Ivan poručio:

„Poruka za narod za Kosovu i Metohiji jeste da žive svaki dan, kao da je svaki dan Vaskrs. Da im svaki dan bude prolećni, radostan, sunčan i vedar. Mislim da će im to zaista pomoći u životu“, ističe Ivan.

Uoči praznika, Stojkovići su prisustvovali iznošenju plaštanice u manastiru Gračanica, koja simbolizuje polaganje Hrista Spasitelja u grob, kao i ponoćnoj liturgiji.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: