Proslava Vaskrsa u Babinom Mostu: Ostali smo i ostaćemo ovde

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


I ove godine, kao što to čine vekovima unazad, Srbi na Kosovu i Metohiji, okupljeni u crkvama i manastirima, počinju proslavu Vaskrsa.

I ove godine, kao što to čine vekovima unazad, Srbi na Kosovu i Metohiji, okupljeni u crkvama i manastirima, počinju proslavu Vaskrsa. Tako je danas bilo u Babinom Mostu, pored Prištine. Meštane ovog sela posetio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Meštani Babinog Mosta tradicionalno se za Vaskrs okupljaju u porti crkve Pokrov Presvete Bogorodice. Uz veselu atmosferu i skromne želje proslavljaju praznik.

“Ovo je naš srpski praznik, veliki praznik, svetinja Božija za srpski narod, kako u Srbiji, tako i na Kosovu i Metohiji. Ostali smo ovde, ostaćemo ovde, još nam nije poručio car Lazar da odemo sa ovog mesta”, rekao je Momir Ristić.

“Ovo je veliki praznik za sve nas ovde, a proslavljamo ga tako što dođemo u crkvu, pomolimo se Bogu za zdravlje familije i naše zdravlje. Poruka je da se slažemo svi, jedni druge da poštujemo”, istakao je Boro Pajović.

“Praznik proslavljamo sa porodicom, dolaze nam prijatelji, smejemo se, igramo se, kucamo jajima”, kazala nam je Teodora Danić.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Povodom Vaskrsa na Kosovu i Metohiji boravi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković. On je sinoć prisustvovao večernjoj liturgiji koju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije u manastiru Gračanica, a mališanima u Babinom Mostu je jutros podelio vaskršnja jaja.

Neka današnji praznik donese mir svima, poručio je Petković u Babinom Mostu.

“Da više Babin Most ne bude poznat po brojnim etnički motivisanim napadima na Srbe, njihovu imovinu i ovu prelepu crkvu. Nego da upravo Babin Most, kao multietničko mesto postane paradigma budućih odnosa srpskog i albanskog naroda. Ovde sam poručio našim ljudima koji žive u Babinom Mostu da ostanu i opstanu na svojim vekovnim ognjištima, a država Srbija će učiniti sve, kao što čini, da im život olakša”, kazao je Petković, i dodao:

“Ovde u ovoj porti danas ima više dece, nego nas odraslih. To je najbolji pokazatelj da ovo mesto ima budućnost i za tu budućnost treba zajedno da se borimo”.

Petar Petković, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

U proteklom periodu bilo je dosta napada na Srbe u Babinom Mostu. Međutim, praznici, poput današnjeg, učine da se nemili događaji, bar na kratko, zaborave.

“Kao što je u našoj veri sveto trojstvo, tako i kod nas samo trojstvo države, crkve i naroda garantuje naš opstanak ovde. Ja verujem da je pred nama budućnost, ove muke koje smo do sada preživeli, verujem da odlaze u zaborav, i da sve ono što smo preživeli je istorija, da ćemo da se okrenemo normalnom životu i suživotu sa našim komšijama za koji smo uvek otvoreni”, kazao je predstavnik sela Goran Dančetović.

Sveštenik Aleksandar Našpalić istakao je da danas proslavljamo “pobedu života nad smrću”.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

“Kao što je patrijarh u poslanici čestitao svim građanima na KiM, svim pravoslavnim vernicima vaskrsenje Hristovo, pridružujem se i ja njegovim pozdravima, da pozdravim sve naše ljude, sve nas koji smo ostali i opstali na ovim Kosovsko-metohijskim hramovima”, kazao je otac Aleksandar.

Na crkvi Pokrov Presvete Bogorodice pored srpske trobojke, bila je istaknuta i vizantijska zastava.

“Vizantijska zastava je nešto što se uvek u crkvama koristilo, jer znamo svi da je sa istoka i stigla, iz Vizantije, pravoslavna vera na ovim prostorima”, podseća lokalni paroh.

U Babinom Mostu je do 1999. godine živelo preko 1.000 Srba, sada ih je ostalo blizu 700. Svaki Vaskrs daje nadu da će se raseljeni vratiti, a da će oni koji su ostali na svojim ognjištima živeti u miru.

Milena Maksimović