“Претње и напади на новинаре су напади на демократију”

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Поводом обележавања Светског дана слободе медија председница Косова Вјоса Османи и амбасадор Сједињених Америчких Држава на Косову Филип Коснет саопштили су да новинари заслужују поштовање и заштиту, те да је новинарска слобода “основни предуслов за демократско функционисање друштва”.

Председница Косова Вјоса Османи честитала је медијским радницима Светски дан слободе медија и одала признање “професионалним и храбрим медијима”.

„Слобода је атрибут природног стања, каква би требала бити слобода штампе у друштву у којем свакодневно стварамо простор да чујемо другачије мишљење, и у коме се свако осец́а слободно да каже шта мисли. Драги медији, новинари, честитамо вам дан! Истражујте, пружајте доказе и доносите закључке на основу њих”, навела је Османи.

Османи је охрабрила медије да наставе са напорима “ка правичном и непристрасном извештавању”, јер је, како је навела, “слобода штампе основни предуслов за демократско функционисање друштва”.

Амерички амбасадор на Косову Филип Коснет истакао је да су “претње и напади на новинаре, напади на демократију”.

Он је такође навео да је “живахна, слободна штампа, она која информише јавност, оснажује различите гласове и држи званичнике одговорним, кључни састојак сваке одрживе демократије”.

Коснет је на Фејсбуку написао да новинари заслужују поштовање и заштиту.

Милена Максимовић