Saopštenje članova Uprave UNS-a povodom Svetskog dana slobode medija: Stop pritisku na UNS i slobodu novinarskog organizovanja

Удружење новинара Србије

Danas će se ispred Doma kulture u Gračanici okupiti novinari redakcija na srpskom, kako bi ukazali na probleme u radu novinara,

Danas će se ispred Doma kulture u Gračanici okupiti novinari redakcija na srpskom, kako bi ukazali na probleme u radu novinara, a posebno kako bi skrenuli pažnju na nerasvetljenu sudbinu kidnapovanih i nestalih novinara i medijskih radnika. Povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, grupa članova Uprave Udruženja novinara Srbije su se oglasili saopštenjem. Saopštenje prenosimo u celosti.

Godinu za nama novinari neće pamtiti samo po zloupotrebi policijskih ovlašćenja, napadima, pritiscima i pretnjama vlasti i moćnika koji ugrožavaju slobodu medija, nego i po međusobnim sukobima medija koji predstavljaju novi vid ugrožavanja slobode novinarstva.

Neistinite optužbe provladinih tabloida prema istraživačkom portalu ili bespogovorno i nekritičko služenje interesima vlasnika medija, bili oni provladini ili opozicioni, za posledicu imaju slabljenje i gubljenje uloge novinarstva u srpskom društvu.

Vlasnici smatraju da su kupovinom medija stekli pravo da raspolažu i slobodom organizovanja novinara i radnika zaposlenih u njima. Osnovali su udruženja novinara na čijem su čelu kako bi obezbedili dominaciju u komisijama za projektno sufinansiranje u korist svojih medija.

Sada, kada su ostvarili cilj da uz pomoć lokalnih vlasti zagospodare budžetima namenjenim projektnom sufinansiranju medijskog sadržaja, krenuli su da po komandi kolektivno učlanjuju čitave redakcije ne bi li trgovali uticajem i u UNS-u, najvećem i finansijski samostalnom udruženju novinara u Srbiji.

Zato, na Svetski dan slobode medija pozivamo kolege novinare i medijske radnike da se suprotstave svakom pritisku na slobodno obavljanje novinarskog posla, ali i da ne pristanu da budu upotrebljeni za mešanje u slobodu izbora i organizovanja svojih kolega kao što to ovih dana, po komandi, pokušavaju da urade njihovi vlasnici kako bi uticali na izbornu volju članova UNS-a.

Kupovinom medija nisu postali vlasnici ni našeg ni vašeg prava na slobodu mišljenja i organizovanja. Nisu kupili slobodu i samostalnost UNS-a. Naša sloboda i samostalnost nisu na prodaju. Ne dozvolite da vas upotrebe u obespravljivanju svojih kolega.

Budimir Ničić, potpredsednik UNS-a i član Uprave; Slobodan Ćirić, član Uprave UNS; Olivera Milošević, član Uprave UNS; Jelena Petković, član Uprave UNS; Jovanka Stanojević, član Uprave UNS; Zorica Đoković, član Uprave UNS; Edib Honić, član Uprave UNS; Živojin Rakočević, član Uprave UNS; Novka Ilić, član Uprave UNS i Dragoljub Janojlić, član Uprave UNS.