Живојин Ракочевић: Лидери ОВК слободнији у Хагу него сви ми на Косову и Метохији

Живојин Ракочевић, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Страх од нестајања изразио је овога пута специјални тужилац за ратне злочине Џек Смит. Боји си да ће доказни материјал у случају бивших лидера ОВК бити уништен, а сведоци нестати. Српски народ на Косову и Метохији страхује већ више од две деценије, па се на моменте чини, да су се сродили са њим.

Како су пренеле Вечерње Новости, на недавно одржаном “тајном састанку” са члановима Комитета Европске уније за политичка и безбедносна питања, специјални тужилац за ратне злочине Џек Смит изнео је да се његова Канцеларија суочава са изазовима без преседана, те да је сарадња са косовским властима “нула”.

Лидери Ослободилачке војске Косова су слободнији у Хагу, него сви ми на Косову и Метохији, истиче новинар Живојин Ракочевић.

“Једном приликом сам био са једним хашким истражиоцем и једним потенцијалним сведоком, и тај потенцијални сведок је рекао `Рамуш Харадинај је слободнији у Хашком трибуналу него ја на Косову`. Суштина је да су сви ти лидери Ослободилачке војске косова слободнији у Хагу, него ми сви на Косову и Метохији, укључујући и Албанце”, истакао је Ракочевић.

Против Специјалног суда су на Косову сада сви, и власт која је била против, и опозиција која је гласала за његово оснивање, а тренутно је главна тема ко ће дати гаранције да се Тачи, Весељи и остали, бране са слободе. Када је у питању страх сведока, Ракочевић сматра да је он оправдан.

“Не постоји простор у Европи и свету на ком су сведоци несигурнији од овога. Протеклих 20 година се системски радило једино на прикривању злочина и елиминисању свих који сведоче. Овде су у сведоке претворени читави народи, читаве групације, читави људи. Овде је у сведоке претворено културно наслеђе које је под заштитом УНЕСЦО-а, а не неки људи који су видели злочин”, навео је Ракочевић.

Иако је пре само пар дан, претпретресни судија у Хагу одлучио да оптужени остају у притвору, Кадри Весељи је на Косову већ три дана због болести оца.

“Сасвим је природно да се Кадри Весељи шета по Косову, јер то је његов систем, он је то правио за себе и за своје саборце, за своју породицу, и то је ствар породице. Косово је ствар породице Клинтон и породице Ослободилачке војске Косова, из тога се не може изаћи и какве год промене да се најављују оне су, што би рекао овај тужилац, равне нули, јер је систем украден, јер је живот украден, јер је слобода украдена”, рекао је Ракочевић.

Процес против Хашима Тачија и осталих још увек није ни почео, а већ личи на онај против Рамуша Харадинаја. Преко 40 сведока и чланова њихових породица, убијени су или нестали за време суђења Харадинају, а двојица сведока против петорице новооптужених, на челу са Тачијем, убијени су у шуми надомак Грачанице прошле године, да би полиција касније као разлог њихове смрти навела срчани удар.

Медији на Косву објавили су протеклих дана да су земље попут Хрватске, Аустрије, Словеније и Израела понудиле гаранције за пуштање бивших лидера ОВК коју су оптужени у Хагу да се бране са слободе, пише портал Репортери. Хрватска је наводе демантовала, а саветник председнице Косова Беким Купина, рекао је да председништво разматра то питање.

Да су Хашим Тачи и Кадри Весељи чинили „злочине према политичким противницима“ изјавила је и 2017. године садашња министарка спољних послова Косова Доника Гервала, а адвокат Гани Коци је на њену изјаву синоћ подсетио, што је изазвало оштре реакције у Приштини.

Поједини посланици ДПК траже да премијер Косова Аљбин Курти смени Гервалу и да се министарка спољних послова огласи и каже да ли је и у ком својству слала документа Специјалном суду, а исто је затражио и секретар Удружења ветерана ОВК Фатон Кљинаку.

Бивши председник удружења ветерана „ОВК“, Фаик Фазљиу нада се да је Гервала променила свој став поводом овог питања.

Има и оних који сматрају да је изјава Донике Гервале извучена из контекста.

У међувремену се огласила и Гервала преко друштвене мреже Фејсбук.

„Данас тачно чујем оне који гласно вичу и који су својим поступцима довели Косово у ову срамну позицију“, изјавила је Гервала поводом оптужби на њен рачун.

Милена Максимовић