Živojin Rakočević: Lideri OVK slobodniji u Hagu nego svi mi na Kosovu i Metohiji

Живојин Ракочевић, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Живојин Ракочевић, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Strah od nestajanja izrazio je ovoga puta specijalni tužilac za ratne zločine Džek Smit. Boji si da će dokazni materijal u slučaju bivših lidera OVK

Strah od nestajanja izrazio je ovoga puta specijalni tužilac za ratne zločine Džek Smit. Boji si da će dokazni materijal u slučaju bivših lidera OVK biti uništen, a svedoci nestati. Srpski narod na Kosovu i Metohiji strahuje već više od dve decenije, pa se na momente čini, da su se srodili sa njim.

Kako su prenele Večernje Novosti, na nedavno održanom “tajnom sastanku” sa članovima Komiteta Evropske unije za politička i bezbednosna pitanja, specijalni tužilac za ratne zločine Džek Smit izneo je da se njegova Kancelarija suočava sa izazovima bez presedana, te da je saradnja sa kosovskim vlastima “nula”.

Lideri Oslobodilačke vojske Kosova su slobodniji u Hagu, nego svi mi na Kosovu i Metohiji, ističe novinar Živojin Rakočević.

“Jednom prilikom sam bio sa jednim haškim istražiocem i jednim potencijalnim svedokom, i taj potencijalni svedok je rekao `Ramuš Haradinaj je slobodniji u Haškom tribunalu nego ja na Kosovu`. Suština je da su svi ti lideri Oslobodilačke vojske kosova slobodniji u Hagu, nego mi svi na Kosovu i Metohiji, uključujući i Albance”, istakao je Rakočević.

Protiv Specijalnog suda su na Kosovu sada svi, i vlast koja je bila protiv, i opozicija koja je glasala za njegovo osnivanje, a trenutno je glavna tema ko će dati garancije da se Tači, Veselji i ostali, brane sa slobode. Kada je u pitanju strah svedoka, Rakočević smatra da je on opravdan.

“Ne postoji prostor u Evropi i svetu na kom su svedoci nesigurniji od ovoga. Proteklih 20 godina se sistemski radilo jedino na prikrivanju zločina i eliminisanju svih koji svedoče. Ovde su u svedoke pretvoreni čitavi narodi, čitave grupacije, čitavi ljudi. Ovde je u svedoke pretvoreno kulturno nasleđe koje je pod zaštitom UNESCO-a, a ne neki ljudi koji su videli zločin”, naveo je Rakočević.

Iako je pre samo par dan, pretpretresni sudija u Hagu odlučio da optuženi ostaju u pritvoru, Kadri Veselji je na Kosovu već tri dana zbog bolesti oca.

“Sasvim je prirodno da se Kadri Veselji šeta po Kosovu, jer to je njegov sistem, on je to pravio za sebe i za svoje saborce, za svoju porodicu, i to je stvar porodice. Kosovo je stvar porodice Klinton i porodice Oslobodilačke vojske Kosova, iz toga se ne može izaći i kakve god promene da se najavljuju one su, što bi rekao ovaj tužilac, ravne nuli, jer je sistem ukraden, jer je život ukraden, jer je sloboda ukradena”, rekao je Rakočević.

Proces protiv Hašima Tačija i ostalih još uvek nije ni počeo, a već liči na onaj protiv Ramuša Haradinaja. Preko 40 svedoka i članova njihovih porodica, ubijeni su ili nestali za vreme suđenja Haradinaju, a dvojica svedoka protiv petorice novooptuženih, na čelu sa Tačijem, ubijeni su u šumi nadomak Gračanice prošle godine, da bi policija kasnije kao razlog njihove smrti navela srčani udar.

Mediji na Kosvu objavili su proteklih dana da su zemlje poput Hrvatske, Austrije, Slovenije i Izraela ponudile garancije za puštanje bivših lidera OVK koju su optuženi u Hagu da se brane sa slobode, piše portal Reporteri. Hrvatska je navode demantovala, a savetnik predsednice Kosova Bekim Kupina, rekao je da predsedništvo razmatra to pitanje.

Da su Hašim Tači i Kadri Veselji činili „zločine prema političkim protivnicima“ izjavila je i 2017. godine sadašnja ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala, a advokat Gani Koci je na njenu izjavu sinoć podsetio, što je izazvalo oštre reakcije u Prištini.

Pojedini poslanici DPK traže da premijer Kosova Aljbin Kurti smeni Gervalu i da se ministarka spoljnih poslova oglasi i kaže da li je i u kom svojstvu slala dokumenta Specijalnom sudu, a isto je zatražio i sekretar Udruženja veterana OVK Faton Kljinaku.

Bivši predsednik udruženja veterana „OVK“, Faik Fazljiu nada se da je Gervala promenila svoj stav povodom ovog pitanja.

Ima i onih koji smatraju da je izjava Donike Gervale izvučena iz konteksta.

U međuvremenu se oglasila i Gervala preko društvene mreže Fejsbuk.

„Danas tačno čujem one koji glasno viču i koji su svojim postupcima doveli Kosovo u ovu sramnu poziciju“, izjavila je Gervala povodom optužbi na njen račun.

Milena Maksimović