fbpx

UNS: Ministarstvo kulture i medijska zajednica pola godine bez državnog sekretara za informisanje

Удружење новинара Србије

Ni šest meseci od formiranja Vlade, Ministarstvo kulture i informisanja nema državnog sekretara za informisanje i medije,

Ni šest meseci od formiranja Vlade, Ministarstvo kulture i informisanja nema državnog sekretara za informisanje i medije, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.

Kao i pre dva meseca, UNS je od Ministarstva zaatražio odgovore zbog čega još nije izabran državni sekretar za medije i da li je i koga ovo Ministarstvo predložilo Vladi kao kandidata za državnog sekretara, ali na pitanja odgovor nismo dobili, navode iz UNS-a.

„I dalje pitanja važna za medijsku zajednicu, pa tako i sve građane, kao što su konkursi za sufinansiranje medijskih projekata, odnosno ocena projekata i raspodela sredstava, pa i ranije brisanje iz registra novinske agencije Tanjug, prolaze bez državnog sekretara za informisanje“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da iako se u Akcionom planu navodi da je rok za „unapređivanje kadrovskih, organizacionih i tehničkih kapaciteta Ministarstva kulture i informisanja“ poslednji kvartal prošle godine, na pitanja UNS-a kada se očekuje izbor sekretara, nismo dobili odgovor.

UNS je zato u proglasu povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija zatražio da ministarka kulture i informisanja Maja Gojković počne da se bavi medijskim resorom, imenuje državnog sekretara i započne komunikaciju s novinarima. UNS je zahtevao od Maje Gojković i da odustane od opasne ideje da se pojam novinara zakonski definiše.

Iz UNS-a podsećaju da su prethodni državni sekretari za informisanje i medije Nino Brajović i Saša Mirković ranije za UNS izjavili da je „izbor državnog sekretara za informisanje i medije od velikog značaja kako za rad Ministarstva, tako i za medijsku zajednicu“, te da je neobično što se sa izborom ovoliko čeka.

„Dok Aleksandar Gajović, poslednji državni sekretar nije želeo da komentariše izbor naslednika, Brajović je rekao da `Ministarstvo kulture sada ima dodatna, posebno velika zaduženja u sprovođenju Medijske strategije tako da ta pozicija ne sme ni dana biti upražnjena`. Mirković istakao da je `u prethodnom periodu, resorno ministarstvo kojim rukovodi potpredsednica Vlade Maja Gojković u mnogo većoj meri bilo ministarstvo kulture nego informisanja`“, zaključuju iz UNS-a.

%d bloggers like this: