fbpx

Poznavaoci političkih prilika: Tužba za genocid Srbije na Kosovu služi za unutrašnju upotrebu

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Dok se čeka nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, premijer kosovske vlade Aljbin Kurti kaže da priprema teme za razgovor,

Dok se čeka nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, premijer kosovske vlade Aljbin Kurti kaže da priprema teme za razgovor, ali i da ne odustaje od tužbe protiv Srbije za navodni genocid. Tužba je uvrštena i u program njegove vlade.

Iako Haški tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji nije dokazao da je na Kosovu za vreme konflikta 1999. bilo genocida, Aljbin Kurti najavljuju tužbu protiv Srbije, a u tome ga podržava i predsednica Kosova Vjosa Osmani. Za Srbe, ovakva zapaljiva retorika, onemogućava pomirenje.

“Kada govorimo o međunarodnom pravu, mislim da ta tužba pravno nije moguća i da za nju nema pravne osnove. Takva najava služi za dnevno političku upotrebu ovde na Kosovu, ali svakako nanosi štetu. Ona nanosi štetu zato što takva retorika nije dobra, jer mi treba da govorimo drugačijim jezikom i drugačijim tonom, tonom koji će omogućiti da se narodi zbliže a ne da se narodi udaljavaju”, kaže potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić.

Poznavaoci političkih prilika na Kosovu savetuju da bi vlada trebalo da se bavi svakodnevnim problemima, umesto izjavama za sticanje kratkotrajnih političkih poena.

“Ovo što je u Vladi gospodin Kurti predložio, mislim da je to samo za unutrašnji marketing na Kosovu. Dakle, imali bismo međunarodni sud i zamislite da ishod, odnosno da odluka bude da nije bilo genocida. To znači da bi Kurti dao šansu Srbiji, odnosno da bi joj dao sertifikat da nije napravila genocid na Kosovu. Samim tim, daće priliku Srbiji i bilo kom drugom, i Rusiji i Kini i svakome da na nekakav način optuži i one koji su bili u ovoj realizaciji projekta nezavisnog Kosova”, mišljenje je direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa.

Kosovo je i dalje prostor sa najmanjim brojem vakcinisanih građana u Evropi, napominju naši sagovornici, ali i sa najvećim brojem nezaposlenih. Pre izbora nove Vlade, Kurti je obećao da će upravo te probleme da reši.

“Kada vi nemate odgovore na takva pitanja, vi onda pristupate onoj sigurnoj karti koju svi albanski političari gotovo odvajkada unazad imaju priliku da upotrebe, a to je napad na Srbe i oni onda kažu, hajde da napadnemo Srbe, hajde da što više u tom kontekstu negativno govorimo o njima, jer to nam je garant da ćemo mi opstati , to nam je garant da ćemo opet dobiti neke nove izbore”, misli Dalibor Jevtić.

Bez obzira na savete međunarodnih i albanskih pravnih stručnjaka, da tužba nema pravnog osnova, Kurti za njeno podizanje ima čak i podršku dela opozicije i svih svojih ministara, osim ministra iz Srpske liste, Gorana Rakića.

Na najavu tužbe za navodni genocid Srbije, reagovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. On je poručio da je takva tužba skretanje pažnje sa ekonomskih i socijalnih problema kosovskih građana.

A.Ć.
%d bloggers like this: