fbpx

Goran Rakić: Napad na povratnike u Dobravi, kod Istoka

фото: Министарство за заједнице и повратак

фото: Министарство за заједнице и повратак


Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Goran Rakić saopštio je da je došlo do napada na dve povratničke porodice Pumpalović,

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Goran Rakić saopštio je da je došlo do napada na dve povratničke porodice Pumpalović, iz sela Dubrava, kod Istoka. Istakao je da je to najdirektnije ugrožavanje povratnika, kao i jasna poruka da nisu bezbedni na svom imanju i u svojim kućama.

Kako se navodi u saopštenju, prošle noći obijena su ulazna vrata na kući povratnika Radoja Pumpalovića, kao i tri prozora na domu Milana Pumpalovića.

Ističe se da je ovo četvrti napad na ove porodice, te da je to „najdirektnije ugrožavanje bezbednosti povratnika i jasna namera onih koji su to učinili da pošalju poruku da Pumpalovići nisu sigurni na svom imanju i u svojim kućama“.

„Moramo biti svesni činjenice da ako se ovakav vid pritiska nastavi na najranjiviju grupu ljudi na Kosovu, možemo očekivati još veću stagnaciju kada je u pitanju proces povratka“, ocenio je ministar za zajednice i povratak Goran Rakić.

foto: Ministarstvo za zajednice i povratak

”Iskreno verujem da zajednički moramo rešavati ovakve incidente jer je u interesu kosovskog društva mir i suživot svih zajednica koje na Kosovu žive, u pravom smislu te reči. Ja kao ministar za zajednice i povratak ću učiniti sve što je u mojoj moći da im pružim uverenje da nisu nikada bili, niti će biti sami u prevazilaženju konstantnih problema kada je u pitanju zaštita njihove bezbednosti”, kazao je Rakić povodom najnovijeg incidenta.

Rakić je zatražio hitno reagovanje institucija zaduženih za bezbednost i privođenje, „i obelodanjivanje imena onih koji ovakve incidente čine je najjasniji pokazatelj povratnicima da su zaštićeni“.

”Svi oni koji se usude da napadaju povratnike, obijaju kuće, pljačkaju imovinu moraju biti odmah uhapšeni i adekvatno kažnjeni”, poručio je ministar Goran Rakić.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: