fbpx

Petković sa Davenportom o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM, dijalogu i pandemiji

фото: Kанцеларија за Kосово и Метохију

фото: Kанцеларија за Kосово и Метохију


Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa novim šefom Misije OEBS na Kosovu Majklom Davenportom.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa novim šefom Misije OEBS na Kosovu Majklom Davenportom. Teme razgovora bile su političko-bezbednosna situacija, položaj srpskog naroda, dijalog Beograda i Prištine, ali i pandemija korona virusa.

Petković je na sastanku naglasio da je do sada postojala izuzetno dobra saradnja sa Misijom OEBS na KiM i izrazio nadu da će „redovna, otvorena i sadržajna komunikacija, biti nastavljena i u narednom periodu“. Takođe, ocenio je da OEBS na Kosovu i Metohiji ima značajnu ulogu u uspostavljanju vladavine zakona i bezbednog okruženja za sve građane i izrazio očekivanja da će nastaviti da deluje u skladu sa tim, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM dostavljenom medijima.

Petković i Davenport razgovarali su i o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, sa posebnim osvrtom na položaj srpskog naroda, dodaje se u saopštenju.

Petković je ukazao na „svakodnevne fizičke napade na Srbe, njihovu imovinu, zdravstvene ustanove, crkve i manastire, na ugroženost celokupne srpske kulturne baštine u pokrajini“, posebno skrenuvši pažnju na manastir Visoki Dečani, koji se nalazi na listi najugroženijih kulturnih spomenika Evrope.

Takođe, Petković je informisao Davenporta i o toku dijaloga Beograda i Prištine, konstatujući da je „neispunjavanje obaveze formiranja Zajednice srpskih opština, sa kojom Priština kasni osam godina, velika prepreka i izazov u procesu normalizacije odnosa“.

„Međutim, i pored otverenih poruka iz Prištine o nezainteresovanosti, Beograd ostaje i dalje opredeljen za dijalog, kao jedino sredstvo za normalizaciju prilika u regionu i mirno, političko rešavanje svih otvorenih pitanja“, naglasio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Direktor Kancelarije je izvestio Davenporta o toku procesa vakcinacije na Kosovu i Metohiji, gde je kako je navedeno, do sada vakcinisano više od 15.000 stanovnika, podvukavši da je „Srbija apsolutni lider u regionu po tom pitanju“.

Na kraju razgovora Petković je izrazio očekivanja da će OEBS nastaviti da radi „na sprečavanju jednostranih i provokativnih poteza Prištine i na promovisanju dijaloga kao jedinog načina da se dođe do obostrano prihvatljivih i održivih rešenja“.

M.M.
%d bloggers like this: