fbpx

Muslimani slave Ramazanski bajram, zvaničnici uputili čestitke

Илустрација фото: pixabay/Pexels

Илустрација фото: pixabay/Pexels

Posle jednomesečnog posta, muslimani proslavljaju jedan od dva najznačajnija islamska praznika - Ramazanski bajram.

Posle jednomesečnog posta, muslimani proslavljaju jedan od dva najznačajnija islamska praznika – Ramazanski bajram. I ove godine praznik se proslavlja skromnije, u senci korona virusa, bez prevelikih okupljanja. Zvaničnici su uputili čestitke svima koji slave Ramazanski bajram.

Jutarnjom molitvom, Bajram namazom, oko 45 minuta posle izlaska Sunca, završava se mesec ramazana za islamske vernike.

Ramazanski bajram uvek pada 1. ševala (10. mesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vernici ga smatraju „praznikom položenog ispita“. Tokom ovog praznika organizuju se i javne svečanosti i posete, a vernici razmenjuju poklone.

Posle molitve, muškarci posećuju groblja, prisećaju se svojih predaka i iskazuju im poštovanje. Potom obilaze porodicu, prijatelje i poznanike.

Zvaničnici čestitali Ramazanski bajram

Poruke mira za Ramazanski bajram uputio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

„Poruke mira, razumevanja i sloge neka budu vodilje tokom bajramskih dana. Ovo je prilika da sa ponosom istaknemo da su međuverski i međuetnički sklad, vrednosti koja naša zajednička država baštini kroz istoriju“, naveo je Petković.

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić, čestitao je predsedniku Islamske zajednice Kosova Naimu Trnavi i svim pripadnicima islamske veroispovesti Ramazanski bajram.

”U ime Ministarstva za zajednice i povratak i u svoje lično ime upućujem vam najiskrenije čestitke povodom Ramazanskog bajrama uz iskrene želje da praznik provedete u miru i blagostanju“, navodi se u čestitki Rakića.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović čestitao Ramazanski bajram svim građanima islamske veroispovesti.

„Praznici nas uvek podsete na to da je najvažnije da budemo jedni drugima prijatelji. Želim da praznik, provedete sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama u nadi da će ovaj veliki dan doprineti uzajamnom uvažavanju, toleranciji i međusobnom poštovanju. U svoje ime i u ime opštine Gračanica čestitam vam predstojeći Ramazanski bajram“, poručio je Popović.

„Na današnji dan proslave, umnožimo sreću deleći je sa drugima, želeći jedni drugima sve najbolje“, poručio je premijer Kosova Aljbin Kurti.

„Neka blagostanje ovog dana zapečati uverenje da uvek možemo dati više, više nego što dobijamo“, naveo je Kurti.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani podseća da je suština ovog praznika solidarnost, i da „zajedno moramo dati sve od sebe da tradiciju ove vrline održimo u životu“.

„Pandemija će biti barijera povodom obeležavanja ovog praznika, ali moramo smoći snage da čestitamo punim srcem i nadamo se da ćemo uskoro savladati pandemije“, poručila je Osmanijeva.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: