fbpx

Petković: Priština nema ni osnov, a ni formalno-pravnu mogućnost da tuži Srbiju za genocid

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Nakon izjave predsednice Kosova Vjose Osmani da neće odustati od tužbe protiv Srbije za, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da su „kontradiktornost i apsurd postali omiljene retoričke figure političara u Prištini, koji iz dana u dan poručuju da žele da istovremeno razgovaraju sa predstavnicima Beograda i da tuže Srbiju za genocide”.

“Ukoliko je Priština iskrena u želji da razgovorom rešava probleme, onda se teren za to ne priprema upućivanjem besmislenih poruka o nekakvoj tužbi za genocid protiv sagovornika, već otklonom od jezika mržnje”, naveo je Petković.

Takođe, u saopštenju se dodaje da Vjosa Osmani ili ne želi dijalog, “a navodnu spremnost Prištine na razgovor pominje tek kurtoazno da bi izbegla packe međunarodne zajednice”, ili je kako se navodi, “potpuno nesposobna da shvati koncept miroljubive politike”.

“Potpuno je jasno da Priština nema ni osnov a ni formalno-pravnu mogućnost da tuži Srbiju za genocid, i da je reč o bednom pokušaju da se pažnja javnosti na Kosovu i Metohiji skrene sa činjenice da u Hagu uskoro neće biti dovoljno pritvorskih jedinica da prime sve zločince iz takozvane OVK”, ističe se u saopštenju.

Napominje se da “umesto što populističkim najavama tužbe za genocid nepotrebno produbljuje međuetnički jaz na Kosovu i Metohiji, Vjosa Osmani bi trebalo da preduzme hrabre političke korake da svoje sunarodnike, kojima je decenijama ispiran mozak šovinističkim porukama o Srbima kao arhizločincima, usmeri u pravcu suočavanja sa zločinima počinjenim u njihovo ime”.

Vjosa osmani je na zajedničkoj konferenciji za medije sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom, na pitanje novinara rekla da Kosovo ne odustaje od tužbe za genocid protiv Srbije, samo je, kako je istakla, potreban dobra priprema.

M.M.
%d bloggers like this: