Ranilug: Počela sa radom nova laboratorija

Ранилуг, фото: Маја Живковић, ГрачаницаОнлајн

Ранилуг, фото: Маја Живковић, ГрачаницаОнлајн


U Ranilugu je pre nedelju dana počela sa radom Služba laboratorijske dijagnostike u kojoj se svakodnevno vrše analize.

U Ranilugu je pre nedelju dana počela sa radom Služba laboratorijske dijagnostike u kojoj se svakodnevno vrše analize. Novoosnovana laboratorija doprinosi bržem, efikasnijem i kvalitetnijem utvrđivanju kliničke slike u Kosovskom Pomoravlju.

Oprema je donacija Republičkog fonda za zdrastveno osiguranje, Ministarstva zdravlja i Vlade Srbije.

„Na ovaj način svakog dana jačamo jedan od stubova opstanka Srba, a to je zdravstveni sistem u Kosovskom Pomoravlju“, rekao je direktor Zdravstvenog centra Gnjilane doktor Zoran Perić.

Nova laboratorija poseduje hematološku dijagnostiku, radi kompletne krvne slike i leukocitarnu formulu, kao i biohemijsku dijagnostiku. U toku dana zdravstveni radnici ovde mogu da obrade i do 40 uzoraka, što je dobar rezultat..

Ovo će mnogo značiti lokalnom stanovništvu u Ranilugu, pa pacijenti više neće morati da po analize idu u bolnicu u Pasjanu, kao do sada.

„To je dvadesetak kilometara puta, neće morati da troše novac u privatnim laboratorijama, ovde je kompletna dijagnostika potpuno besplatna“, napominje Perić

U Zdravstvenom centru Gnjilane planiraju da prošire laboratorijsku dijagnostiku i modernizuju i u drugim opštinama u Kosovskom Pomoravlju, poput laboratorije u Šilovu i Vrbovcu ili Klokotu, kao i u Prekovcu.

Izvor RTV Puls