fbpx

DPK podnosi žalbu Ustavnom sudu zbog odluke o izdvajanju 11 miliona evra za struju na severu Kosova

Скупштина Косова, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Demokratska partija Kosova predala je Ustavnom sudu žalbu na odluku vlade Aljbina Kurtija da izdvoji 11 miliona evra za električnu energiju na severu Kosova.

Poslanica ove stranke Bljerta Deljiu-Kodra rekla je da je ova odluka Skupštine, podržana od poslanika Pokreta Samoopredeljenje i Srpske liste, oštetila budžet Kosova.

„Ovo je ustavna povreda zbog nejednakog tretmana građana pred zakonom. Ustav Kosova i zakoni moraju biti jednaki i primenljivi i za građane juga i za građane severa. Očekujemo da će Ustavni sud meritorno tretirati ovaj slučaj i u zakonskom roku odgovoriti na ovaj zahtev i ukinuti odluku Skupštine“, rekla je ona.

Deljiu-Kodra je podsetila da je prethodna vlada, koju je pre godinu dana vodio Aljbin Kurti, platila 10 miliona evra za plaćanje električne energije Srbima na severu, dok je sada odlukom u Skupštini Samoopredeljenje izdvojilo još 11 miliona evra.

„Dakle, u periodu od godinu dana, vlada Albina Kurtija izdvojila je 21 milion evra za energiju koju su građani i preduzeća potrošili na severu zemlje. Sa ovih 21 milion evra, vlada je mogla da kupi anti-covid vakcine za sve građane Kosova“, naglasila je Deljiu-Kodra.

Milena Maksimović
Izvor: Koha
%d bloggers like this: