fbpx

Na današnji dan 1998. godine je otet rudar rudnika Belaćevac, Žarko Spasić

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Na današnji dan 1998. godine je otet rudar rudnika Belaćevac, Žarko Spasić, što je, kako se navodi u saopštenju Kancelarije za Kosovu i Metohiju, bio početak masovnog stradanja srpskog civilnog stanovništva na Kosovu. Za većinu otmica do danas niko nije odgovorao.

„Otmičari Žarka Spasića nisu pronađeni i privedeni pravdi. Nijedna od međunarodnih organizacija i niko od predstavnika privremenih institucija na Kosovu i Metohiji nije ponudio odgovore o sudbini Spasića i mnogih drugih naših sunarodnika. Nastavićemo da i od Prištine i od međunarodne zajednice zahtevamo da sudbina otetih i nestalih Srba bude rasvetljena, jer imamo zajedničku odgovornost da proces pomirenja na Kosovu i Metohiji temeljimo na istini o zločinima i personalizovanju odgovornosti“, piše u saopštenju direktora kancelarije za KiM Petra Petković, koji poručuje da će Srbija „nastaviti da se seća svojih stradalih sunarodnika, ali i da traga za istinom i pravdom za otete i ubijene i za njihove porodice, koje imaju pravo da znaju šta se desilo sa njihovim najmilijima“.

Kancelarija za KiM zahteva nastavak sprovođenja istrage o svim nestalim licima, jednaka prava za sve žrtve, bez obzira na veru i naciju.

„Nastavićemo da tragamo i za otmičarima, koji imaju ime i prezime, i da insistiramo na njihovom kažnjavanju, jer zataškavanje zločina je takođe zločin, a od procesa rasvetljavanja sudbine nestalih lica zavisiće u velikoj meri i proces pomirenja u regionu“, zaključuje se u saopštenju.

A.Ć.
%d bloggers like this: