Poljoprivrednici u opštini Gračanica dobili opremu

фото: Општина Грачаница

Desetoro poljoprivrednika sa teritorije opštine Gračanica dobilo je danas neophodnu opremu za proizvodnju i skladištenje maline. „Plan nam je da podstaknemo i povećamo poljoprivrednu proizvodnju“, kazao je predsednik opštine Gračanica Srđan Popović.

Kroz projekat švajcarskog Karitasa (Caritas) „Održivi i inkluzivni ruralni ekonomski razvoj“ (SIRED), koji finansira Austrijska razvojna agencija (ADC), a sufinansira Opština Gračanica, podržano je desetoro poljoprivrednika (kooperanata), za proizvodnju maline na ukupnoj površini od jednog hektara, saopšteno je iz opštine Gračanica.

Kako se navodi, zahvaljujuči ovom projektu poljoprivrednici su dobili svu neophodnu opremu za proizvodnju maline na površini od 10 ari (sadnice, sistem za navodnjavanje i drugu opremu) „u cilju povećanja obima proizvodenje i kvaliteta roda“.

Porodica Marka Todorovića iz Gračanice, kaja se malinarstvim bavi poslednjih pet godina, dobila je hladnjaču.

„Imam malinu na površini od 25 ari i svake godine problem je otkupna cena, zbog toga što nemamo gde da je skladištimo. Kroz ovaj projekat dobio sam hladnjaču koja će u ovom slučaju biti sabirni centar za voće svih kooperanata koji su ove godine podigli zasade, ali i svih drugih koji od ranije imaju malinu, ali su takođe imali problem njenog skladištenja. Na ovaj način nastupaćemo zajedno i ostvariti bolju otkupnu cenu“, ističe Todorović.

Todorović dodaje da je formirano Udruženje malinara „Ulpius“, te da je planirano proširenje proizvodnje maline na povrišini od tri do pet hektara, čime bi se poboljšala proizvodnja i ostvarila bolja otkupna cena.

Predsednik opštine Gračanica ističe da su ovakvi projekti jedan od načina da se pomogne i razvije sektor poljoprivrede.

„Plan nam je da ulažemo i podstaknemo veću poljoprivrednu proizvodnju i zato su veoma važni ovakvi i slični projekti. Zbog daljeg napretka i boljeg života važno je da se nastavi za razvojem celokupne privrede. Drago mi je da smo uspeli da uspostavimo dobru saradnju sa Austrijskom kancelarijom i u roku završimo projekte koje smo ovde planirali. Nadam se da ćemo nastaviti saradnju i biti partneri na sličnim projektima, sobzirom da je ovo ruralna sredina i da ima potencijala za razvoj poljoprivredne proizvodnje. Danas smo na imanju Todorovića i ovde ćemo se još jedno okupiti kada malina rodi, da vidimo kako se projekat sprovodi“, kazao je Popović.

Direktorica Austrijske razvojne agencije na Kosovu Sandra Horina ističe da je ovo najveći i najvažniji projekat te agencije u poljoprivredi, koji se osim u Gračanici, sprovodi u još nekoliko opština.

„Cilj projekta je da pomogne ljudima da ostanu ovde i žive od svog rada, da se na održiv način oživi poljoprivredna proizvodnja istovremeno vodeći računa o životnoj sredini jer je čitav projekat zasniva na organsku proizvodnju“, kazala je Horina.

„Podržali smo deset porodica, deset poljopirvrednika u cilju njihovog ekonomskog osnaživanja. Naša je želja i da ostale poljoprivrednike stimulišemo da krenu sa procesom proizvodnje bobičastog voća“, dodao je direktor švajcarskog Karitasa na Kosovu, Gerhard Šaumberger.

Osim opreme koju su dobili za uzgoj maline, projekat podrazumeva i neophodne obuke poljorpivrednika, zaključuje se u saopštenju.

M.M.
Izvor: Naša Gračanica