fbpx

EU očekuje uspostavljanje ZSO, Priština poručuje da neće biti „monoetničkog udruživanja“

Evropska unija očekuje da Priština ispuni obavezu potpisanu 2013. godine o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu. S druge strane, portparol kosovske vlade Perparim Krieziu, poručuje da neće biti „monoetničkog udruživanja“.

Portparol Evropske komisije Peter Stano naveo je u pisanom odgovoru za Kosova Press da je sporazum o pridruživanju iz 2013. godine zaključen u dobroj nameri i da je na Kosovu da predloži način za njegovu primenu.

„Ovaj sporazum su u dobroj nameri zaključile sve uključene strane. Nikada nije otkazan. Sporazum iz 2013. godine ratifikovala je Skupština dvotrećinskom većinom. Time je Kosovo preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede ovaj sporazum. Kosovo mora da predloži put napred za primenu sporazuma“, naveo je Stano.

Iz kosovske vlade poručuju da je stav izvršne vlasti jasan i da „neće biti ničega što će defunkcionalizovati državu“.

„Premijer Kurti je rekao da je sloboda udruživanja, sloboda zagarantovana Ustavom, jer za to postoji Ustav i presuda Ustavnog suda, koji će biti u službi funkcionisanja zemlje, a ne u nefunkcionalizaciji država. Zbog toga smo rekli da ne može postojati monoetničko udruživanje opština“, poručio je za Kosova Press portparol kosovske vlade Perparim Krieziu.

Milena Maksimović
Izvor: Kosova Press
%d bloggers like this: