Vjosa Osmani učestvuje na samitu Brdo-Brioni u Sloveniji

Вјоса Османи, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Predsednica Kosova Vjosa Osmani učestvovaće na 10. sastanku procesa Brdo-Brioni, zajedno sa liderima Zapadnog Balkana, “uključujući predsednike Slovenije i Hrvatske, koji su domaćini sastanka”, saopšteno je iz kabineta predsednice. U planu kosovske predsednice nije naveden sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, iako je on ranije najavio da će se u Sloveniji sastati sa Osmanijevom.

Kako se ističe u saopštenju, na sastanku će se diskutovati o posledicama COVIDA-19, privrednoj obnovi i investicionom planu Evropske unije, kao geostrateški prioritet, kao i o završetku projekata ujedinjene Evrope uz obuhvatanje država Zapadnog Balkana.

Dodaje se da će na samitu Osmanijeva predstaviti stavove Kosova u vezi sa pomenutim temama.

Na marginama sastanka, Osmanijeva će održati bilateralne sastanke sa predsednicima Hrvatske, Albanije, Crne Gore i Severne Makedonije.

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno najavio da će se na samitu u Sloveniji sastati sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, u saopštenju predsednice Kosova dostavljenom medijima ne pomnje se sastanak sa srpskim predsednikom.

Milena Maksimović