Kurti: Kosovo nikada neće biti tema, već partner u dijalogu

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je, prilikom rasprave o novom programu Vlade u skupštini, da Kosovo nikada više neće biti tema, već partner u dijalogu, te da će većinu vremena, kada je u pitanju dijalog između Beograda i Prištine, utrošiti na ispravljanje grešaka prethodne vlasti.

„Kosovo nikada više neće da bude tema, već partner u dijalogu. Svu svoju energiju moram da uložim da ispravim sporazum o Zajednici srpskih opština, sporazum o fusnoti, sporazum o formiranju paralalenog Univerziteta u Mitrovici, razgovor o statusu, kriminalnu diskusiju razemni teritorije, i ostale sporazume koji su na štetu naše Republike“, izjavio je Kurti.

On je istakao da može biti neslaganja oko mnogih stvari, ali da mora biti dogovora o politici prema Srbiji.

„Svakog dana u nedelji i svakog sata u danu, spreman sam da se sastanem sa onima koji se ne slažu sa našim principima i stavovima prema dijalogu, a postoje i drugi predlozi o tome kako zaštititi interese Kosova“, rekao Kurti.

Ni ovoga puta, u obraćanju kosovskog premijera, nije izostavljena navodna tužba za genocid protiv Srbije.

„Osnovaćemo institut za zločine koje je počinila Srbija i podnećemo tužbu pred Međunarodnim sudom pravde“, rekao je Kurt.

Takođe, Kurti je izjavio da sutrašnja poseta Briselu nije nastavak dijaloga sa Srbijom, već „tradicionalna večera lidera Zapadnog Balkana“.

Milena Maksimović