fbpx

Stoltenberg nakon sastanka sa Vučićem: Alijansa podržava proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine

фото: ГрачаницаОнлајн

“Stoltenberg je bio jasan u svom odgovoru u potrebi da se zadrže mir i stabilnost u regionu i da se KFOR i snage NATO-a fokusiruju na očuvanje mira i stabilnosti”, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Stoltenberg je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, nakon sastanka u Briselu izjavio da Alijansa podržava proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ističući da je dijalog najbolja platforma za nalaženje rešenja koja poštuju prava svih zajednica da se postigne trajan mir, koji garantuje prosperitetnu budućnost za sve.

Pozvao je dve strane se angažuju kada je reč o normalizaciji odnosa.

Odgovarajući na pitanje novinara o povećanju broja vojnika iz Hrvatske, kao članice NATO-a, u misiji KFOR, Stoltenberg je rekao da svi NATO saveznici deluju u okviru istog mandata UN i istih smernica.

„To zavisi koji saveznici daju najveći doprinos toj misiji i ti brojevi variraju tokom vremena. Pozdravljam našeg NATO saveznika Hrvatsku i oni deluju po istom mandatu i okvirima kao i druge trupe koje su deo KFOR-a. Svaka promena u misiji KFOR-a i tim okvirima mora da bude dogovorena konsenzusom od strane svih 30 saveznika“, rekao je šef NATO-a.

Napominjući da je ovo vrlo važan sastanak za Srbiju, predsednik Aleksandar Vučić je naglasio da je vrlo zadovoljan sadržajem razgovora sa Stoltenbergom.

„Dobili smo mnogo uveravanja od Stoltenberga o svim bezbednosnim pitanjima na Zapadnom Balkanu. Imali smo neka pitanja u vezi sa određenim glasinama, Stoltenberg je bio jasan u svom odgovoru u potrebi da se zadrže mir i stabilnost u regionu i da se KFOR i snage NATO-a fokusiruju na očuvanje mira i stabilnosti. To je bilo nešto što smo tražili i mislim da će to doneti mir ljudima ne samo na KiM već i u celom regionu“, kaže Vučić.

Dodaje da je sa šefom NATO-a razmotrio različita pitanja važna za ceo region, Kosovu i Metohiji, vazdušnom prostoru.

„Mogu da kažem da sam veoma zadovoljan izjavom Stoltenberga da poštuje neutralnost Srbije i suverenitet Srbije. Nismo bili podsticani, a kamoli primoravani od strane Stoltenberga da postupimo drugačije i smatramo se partnerima“, naveo je Vučić.

Milena Maksimović
Izvor: RTS
%d bloggers like this: