Albanski istoričari iz Dečana: Ambasadori Kvinte da ne zahtevaju sprovođenje odluke o zemlji manastira

ФОТО: манастир Високи Дечани

Dan nakon što su međunarodni zvaničnici i Eparhija raško-prizrenska podsetili da se već pet godina ne sprovodi odluka kosovskog Ustavnog suda o 24 hekatara zemlje koja pripada ovom manastiru, oglasili su se albanski istoričari iz Dečana, zahtevom da se odluka ne sprovede. „Situacija je krhka, primena će dovesti do pogoršanja“, poručuju.

Izvor: Kossev

„To je odluka kojom se sprovode zakoni Srbije 90-tih. Situacija je sada krhka. Manastir traži od katastarske agencije da sprovede odluku, ali tražimo da se ona ne sprovede. Svaka eventualna primena odluke dovešće do pogoršanja“ poručilo je predsedništvo Lige istoričara Kosova „Ali Hadri“, ogranka u Dečanima na konferenciji za štampu koja je danas održana, prenosi portal Kossev.

„Pogoršanje situacije“ Škodran Imeraj ispred ovog udruženja, definisao je kao „radikalizaciju akcija organizovanjem protesta“.

Osim što traže da se odluka ne sprovede, otišli su i korak dalje. Pozvali su ujedno ambasadore zemalja Kvinte da oni takođe ne zahtevaju da se odluka sprovede, prenela je prištinska Koha.

Liga istoričara Kosova “Ali Hadri” iz Dečana je među najglasnijima u protivljenju sprovođenju odluke kosovskog Ustavnog suda koji je pre pet godina, a nakon 16 godina dugog sudskog procesa, potvrdio odluku Vrhovnog suda, da 24 hekatara zemlje pripada manastiru Visoki Dečani. Iako odluka postoji, ona sve do danas nije sprovedena u delo, tj. zemlja nije uknjižena u katastru.

Članovi ovog udruženja više puta su održavali proteste i blokadu puteva, čak i uz incidente, a početkom prošle godine tada izabranom predsedniku parlamenta Gljauku Konjufci, jedan od prvih zahteva stigao je iz ovog udruženja.

Kao što su to činili i sa prošlim zakonodavcima, zatražili su od Konjufce da donese poseban zakon koji bi, prema njihovom mišljenju, proglasio ništavim odluke, zakone i druge akte iz perioda između 1990-1999.

Podsetimo, povodom godišnjice od nesprovođenja odluke o povraćaju zemlje manastira Visoki Dečani, kao i prethodnih godina, juče su stizale osude međunarodnih zvaničnika, ambasadora zemalja Kvinte i EU, kao i Eparhije raško-prizrenske i manastira Visoki Dečani, dok su one iz Prištine izostale.