fbpx

U Gračanici premijera predstave „Deobe“

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

U Domu kulture „Gračanica“, večeras u 18:00 časova, premijerno će biti izvedena predstava „Deobe“ Dobrice Ćosića, u režiji Juga Radivojevića. Komad je rađen u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini, Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta Niš. „`Deobe` su upozorenje svima da toga ne treba da bude“, rekao je na konferenciji za medije glumac Dejan Cicmilović.

Roman „Deobe“ govori o podeljenosti srpske porodice i srpskog društva za vreme Drugog svetskog rata, a može se čitati i kao univerzalna metafora svih srpskih podela kroz vekove, a naročito u ovom sadašnjem trenutku.

Od samog početka ovaj projekat je bio nešto više od onoga što su standardne predstave i koprodukcije, rekao je direktor Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici Predrag Radonjić.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

„Ono što simbolizuje taj roman `Deobe` koji govori o podelama u srpskom narodu, mi smo već na tom koprodukcijskom nivou želeli da pokažemo da na neki način radom na ovoj predstavi to želimo da nadvladamo i da u saradnji jednog pozorišta iz Vojvodine, jednog pozorišta sa Kosova i Metohije i jednog pozorišta iz centralne Srbije, u nečemo što nije toliko uobičajeno na našoj pozorišnoj sceni, obradimo taj roman i da ge prenesemo u neki drugi mediji pozorišne predstave“, rekao je Radonjić.

Iako je bila ideja da prve predpremijere bude u Gračanici, Nišu pa u Novom Sadu, korona je redosled poremetila, istakao je Radonjić, te je komad prvo bio igran u Novom Sadu, Nišu, a večeras će biti predstavljen publici u Gračanici.

Direktor Narodnog pozorišta u Nišu, ali i autor osnovne dramatizacije romana „Deobe“ Spasoje Ž. Milovanović ističe da je ovo veliki događaj.

„Veliki događaj pre svega što se tiče pozorišne umetnosti. Raditi `Deobe`, raditi tako veliki roman, jednog od najznačajnijih romanopisaca srpskog govornog područja Dobrice Ćosića, samo po sebi jeste uspeh. Mi smo se zaista sa velikim uzbuđenjem prepustili radu na ovoj predstavi, veliko poverenje, dugogodišnja saradnja i poznanstvo i prijateljestvo sa Jugom Radivojevićem i Igorom Damnjanovićem kao asistentom, pomoćnikom reditelja i čovekom koji je zadužen za scenski pokret, čini mi se da je urodilo plodom“, rekao je Milovanović.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Velika mi je čast i zadovoljstvo da sam deo jedne ovakve priče, rekao je glumac Igor Damnjanović.

„Što se tiče predstave, to je jedna čudna predstava koja govori o priči koju mi živimo unazad koliko godina i postojimo. I dalje živimo neki vid deoba. Predstava posle koje će se svako zapitati dokle ovako, kao što smo se i mnogo puta zapitali u istoriji“, kazao je Damnjanović.

Sonja Damjanović, koja je čan Uprave srpskog Narodnog pozorišta, tumači i glavnu žensku ulogu u predstavi.

„Mi, SNP smo sa Gračanicom već sarađivali, tako da imamo iskustva, evo sada nam se pridružilo i Narodno pozorište Niš. Ono što je jako lepo, da kao kolege sarađajemo, i da i u ovim teškim vremenima koja su oko nas, imamo prilike da se i družimo, i putujemo, i viđamo. Mislim da smo mi, glumci, kada je predstava u pitanju, vrlo zadovoljni ovim poslom i iza toga stojima. 19. juna igramo na „Sterijinom Pozorju“, navela je Damjanovićeva.

Glumac srpskog Narodnog pozorišta u Novom Sadu Nebojša Savić u predstavi tumači lik seskog gazde Uroša Babovića. Ističe da igranje u Gračanici kod njega izaziva posebne emocije.

„Drugi put sam u Gračanici, prvi put smo bili sa predstavom `Autobiografija`. Sada mi je drago što dolazimo sa predstavom koja je zaista vrh trenutne produkcije u Srbiji, što govori i poziv na festival `Sterijino Pozorje`. Mislim da je pred predstavom jedna lepa perspektiva, publika je voli, svaki put kada smo igrali je puna sala. Nije laka predstava, teška je zato što je teška i tema“, rekao je Savić.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Sa njim se slaže i gumac Dejan Cicmilović.

„Deobe su naša nesreća koja nas je pratila u istoriji. Deobe su nas, nažalost, toliko poremetile u civilizacjskom smislu, da smo doprli tu gde jesmo. Debe su u ovom našem smislu, gledajući ovu predstavu, upozorenje svima da toga ne treba da bude, da moramo da počnemo da mislimo“, smatra Cicmilović.

U predstavi, pored pomenutih glumaca igraju i Miloš Cvetković, Vukašin Ranđelović, Milan Kovačević, Grigorije Jakišić, Strahinja Bojović, Valentin Vencel i Bojana Milanović.

Dramaturg je Božidar Knežević, asistent scenografa Danilo Mlađenović, za kostime je bila zadužena Tatjana Radišić, kompozitor je Aleksandar Srebrić, asistent reditelja i scenski pokret Igor Damnjanović, scenskim govorom se bavi Radovan Knežević, a organizacijom Judit Ferenc.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: