Kurti, Osmani i Konjufca traže od Unesca da se četiri manastira na KiM uklone sa liste ugroženih

ФОТО: манастир Високи Дечани

Na Svetski dan kulture i raznolikosti (21. maj) premijer Kosova Aljbin Kurti, kosovska predsednica i predsednik skupštine, Vjosa Osmani i Gljauk Konjufca, zatražili si od Unesca da četiri srpska manastira, Visoke Dečane, Pećku patrijaršiju, Gračanicu i Bogorodicu Ljevišku, ukloni iz grupe rizičnih kategorija.

„Prvo smo zahtevali da četiri kosovska spomenika navedena na listi svetske baštine UNESKO-a (manastir Dečane, Pećku patrijaršiju, manastir Gračanica i crkvu Sv. Petka u Prizrenu) uklone sa kategorije ′′ u opasnosti ′′, pošto su se bezbednosne okolnosti na Kosovu potpuno promenile iz daleke 2006. godine kada su ovi spomenici ocenjeni kao ugroženi“, navode u pismu upućenom Unesco-u Kurti, Osmani i Konjufca.

Takođe, ističu da su predstavnike Unesca pozvali „da pregledaju staru terminologiju“, jer se kako navode, u izveštajima i dokumentima i dalje pominje ′′autonomna pokrajina Kosovo′′ i „privremene samouprave u Prištini“, koje kako navode, treba zameniti novom.

„Treće, zahtevali smo početak procesa promene države odgovorne za ova četiri spomenika, uklanjanjem Srbije i stavljanjem Kosova za tu odgovornost. Iako je Srbija država potpisnica liste svetske baštine za četiri predmetna spomenika, ona nema stvarnu ili pravnu kontrolu nad njima, pa shodno tome ne može da ispuni svoje obaveze prema Unesku. Uverili smo zvaničnike UNESCO-a da ćemo se kao i ranije u budućnosti zalagati za zaštitu, promociju i razvoj svih pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu“, navode u pismu.

Pod tačkom četiri, Kurti, Osmani i Konjufca garantuju da je Kosovo potpuno spremno za članstvo u Unesco-u, koje im je kako navode, „uskraćeno pre nekoliko godina“.

„Smatramo da nemogućnost da se 2015. pridruži u nedostatku vrlo malog broja glasova ne treba da se transformiše u dugoročnu kaznu za Kosovo“, ističu, i dodaju:

„Spremni smo da budemo deo velike Uneskove porodice koja će čovečanstvu doneti dodatnu vrednost kroz naše kulturno nasleđe i biti deo zajedničkih napora za trajni mir u svetu. Verujemo u univerzalnost kulturne baštine i kao takvu u njen objedinjavajući potencijal“, napisali su Vjosa Osmani, Glauk Konjufca i Aljbin Kurti.

Milena Maksimović