fbpx

Ministarstvo kulture i informisanja RS: U pismima iz Prištine brojne neistine, falsifikati i podmetanja

Катедрална црква Богородица Љевишка, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

“Inicijativa da se ugroženo kulturno nasleđe briše sa UNESKO liste je direktni nastavak nasilja kojem je ova kulturna baština bila meta napada i pokušaja da se izbriše sa lica zemlje”, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije nakon pisma iz Prištine upućenom UNESKU, u kome traže da se četiri manastira sa KiM uklone sa liste ugroženih kategorija.

Iz Ministarstva kulture ukazuju na “brojne neistine, falsifikate i podmetanja u vezi sa manastirom Visoki Dečani i kulturnim i verskim nasleđem Srbije iznete u pismima privremenih vlasti u Prištini upućenih UNESKU i na adrese više od 50 premijera”.

“Inicijativa da se ugroženo kulturno nasleđe briše sa UNESKO liste je direktni nastavak nasilja kojem je ova kulturna baština bila meta napada i pokušaja da se izbriše sa lica zemlje. Iskazani interes Prištine za kulturu u najvećoj meri je motivisan politikantskom zloupotrebom i pokušajem fabrikovanja identiteta i uzurpacijom vekovne srpske tradicije i baštine na Kosovu i Metohiji. U ostvarenju ovog cilja Priština ne preza ni od toga da svede vrednost i značaj kulturnog nasleđa na prosti instrument za sticanje lažnog legitimiteta uz pokušaj uvlačenja dela međunarodnih organizacija i scene u svoje planove u kojima kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji ima samo ulogu taoca”, navodi se u saopštenju.

Uveravanja, stavovi i izjave o brizi o kulturnom nasleđu “mogu delovati uverljivo samo nekom ko uopšte ne poznaje situaciju na Kosovu i Metohiji”, navode iz Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

“Licemerje i cinizam kojim se opisuje stanje kulturne baštine na Kosovu i Metohiji predstavlja dodatni dokaz spremnosti na zloupotrebu kulturnog nasleđa u dnevno političke svrhe. Priština govori o navodnom dobrom stanju kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, a onaj deo kulturne baštine koji je zaista uspeo da preživi paljenja, lomljenja, skrnavljenja nije opstao zahvaljujući brizi Prištine, već požrtvovanosti srpskog naroda, države Srbije i stalnog ukazivanja međunarodnoj zajednici na ove nasrtaje”, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja i ovom prilikom izražava potpunu posvećenost zaštiti kulturnog nasleđa i kulturnih vrednosti “od uzurpacije, falsifikata i svih drugih oblika nasilja”, zaključuje se u saopštenju.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: