fbpx

SPC: Pismo Episkopa istočnoameričkog Irineja savetniku predsednika SAD Džejku Salivanu

гробље и црква Светог Димитрија, Сига, Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Episkop istočnoamerički Irinej uputio je pismo savetniku predsednika SAD Džejku Salivanu, “u vezi sa progonom Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”, saopštila je SPC.

U pismu se vladika Irinej posebno osvrnuo na aktuelne probleme manastira Visoki Dečani, podsetivši Salivana da se 19. maja ove godine “navršava peta godišnjica od pravosnažne odluke najviše sudske instance te južne srpske pokrajine kojom se manastiru vraća oteta zemlja”.

Ističe se da za sve ovo vreme, “kosovski Albanci otvoreno odbijaju da sprovedu odluke svojih sudova i ignorišu pozive međunarodnih institucija i diplomatskih predstavnika zapadnih zemalja na Kosovu i Metohiji da bez odlaganja vrate manastirsku zemlju”.

Vladika je pozvao Salivana da sagleda trenutnu situaciju na Kosovu i Metohiji “sa stanovišta flagrantnih kršenja ljudskih prava i verskih sloboda Srba i pozvao ga da se založi za povlačenje podrške SAD kosovskim vlastima zbog neprestanog progona Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda”.

Izvor: Eparhija istočnoamerička
%d bloggers like this: