Vladika Teodosije: Zaštititi baštinu SPC na KiM od neodgovornog ponašanja kosovskih institucija

епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Episkop raško-prizrenski vladika Teodosije oglasio se povodom poslednjeg u nizu pisama iz Prištine u kojem se traži uklanjanje četiri manastira SPC sa liste ugroženih. Takođe, vladika je podsetio da je prošlo pet godina od odluke Ustavnog suda o priznanju imanja manastiru Visoki Dečani, te da tim povodom još uvek ništa nije učinjeno.

Saopštenje vladike Teodosija prenosimo u celosti:

Kao srpski pravoslavni episkop raško-prizrenski, čija eparhija obuhvata prostor Kosova, Metohije i Raške oblasti, osećam potrebu da izrazim najdublje razočarenje odsustvom bilo kakve konstruktivne i kompromisne reakcije od strane kosovskih institucija povodom pete godišnjice neizvršavanja odluke Ustavnog suda Kosova, kojom se manastiru Visoki Dečani priznaje njegova imovina.

Iako su se tim povodom oglasili šefovi EU i OEBS misije u Prištini, kao i ambasadori vodećih zapadnih zemalja (SAD, Francuske, Nemačke, Italije i Britanije) podsećajući lokalne institucije na neophodnost poštovanja sudskih odluka i vladavine prava kao temelja svakog demokratskog društva, kosovski lideri su to sve potpuno ignorisali i još su uputili pismo UNESKO gde se traži skidanje 4 UNESKO spomenika, naših srpskih pravoslavnih manastira Pećke Patrijaršije, Dečana, Gračanice i Bogorodice Ljeviške, sa liste ugroženih spomenika svetske baštine, pod izgovorom da je Pravoslavna hrišćanska baština na Kosovu i Metohiji potpuno bezbedna.

Istovremeno ministar za prostorno planiranje Kosova Liburn Aliu je otvoreno izjavio, što su preneli i mediji, da je protiv izgradnje zaobilaznice oko zaštićene zone u vezi sa putem Dečani-Plav. Ovo znači da je ministar Aliu kao kopredsedavajući Komisije za zaštićene zone (po funkciji) direktno odbacio odluku koju je njegov prethodnik zajedno sa svim ostalim članovima Komisije i dečanskim gradonačelnikom potpisao u novembru prošle godine i time udario šamar i međunarodnoj zajednnici koja je mnogo trudauložila u ovo rešenje. Na ovaj način se otvoreno poziva na kršenje zakona i izgradnju trazitnog puta kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, čime se bezbednosna situacija dodatno komplikuje.

Sa ovakvim neodgovornim ponašanjem kosovski lideri potpuno miniraju svoju poruku UNESKU i pokazuju da kosovske institucije, ne samo da nisu u stanju da zaštite srpsku pravoslavnu baštinu na KiM, nego da tu baštinu treba zaštititi pre svega od njih samih i njihovog otvorenog kršenja zakona i sudskih odluka.

Srpska Pravoslavna Crkva će o ovome obavestiti sve nadležne međunarodne i druge institucije, jer ovakvo ponašanje predstavnika institucija u Prištini predstavlja direktni poziv na bezakonje, a zapaljiva retorika koju koriste, pri čemu negiraju i samo ime Srpske pravoslavne crkve (koja je pod tim imenom priznata i u kosovskom ustavu), direktno podiže etničke i verske tenzije. Naša Crkva ovo ponašanje doživljava kao još jedan u nizu primera kršenja verskih i ljudskih prava i poziva međunarodne predstavnike na Kosovu i Metohiji da adekvatno reaguju i zaustave dalju eskalaciju situacije.

Kao što smo rekli u prethodnom saopštenju Eparhije, naša Crkva ostaje spremna za dijalog, ali samo kada odluka Ustavnog suda iz 2016. bude u potpunosti izvršena i naša crkvena zemlja registrovana u katastru i kada se vratimo poštovanju zajednički usvojene odluke Komisije za zašitćene zone, kojom se predviđa paralelna rehabilitacija lokalnih puteva uz gradnju zaobilaznice oko zaštićene zone manastira Visoki Dečani.

 Milena Maksimović