fbpx

EU i UNDP obezbeđuju vaučere za 7.500 socijalno ugroženih porodica na Kosovu

Projekat humanitarne pomoći (HAP) koji finansira EU, a koji sprovodi UNDP, ojačaće Centre za socijalni rad na Kosovu sa 40 volontera, socijalnih radnika UN-a, u narednih 12 meseci i podržaće 7.500 ugroženih porodica koje žive u ekstremnom siromaštvu, obezbeđivanjem mesečnih vaučera za hranu, higijenu i druge neophodne predmete za narednih šest meseci, saopšteno je iz UNDP-a.

Zajednička akcija pokrenuta je danas u prisustvu šefa kancelarije EU na Kosovu Tomaša Sunjoga, ministra finansija, rada i transfera Hekurana Muratija, glavne predstavnice UNDP-a za Kosovo Marije Suoko i drugih predstavnika EU, UNDP, UNV i kosovskih institucija.

“Šema plaćene prakse za novo-diplomirane socijalne radnike, psihologe i sociologe – kao volonteri UN zajednice – pružiće trenutno olakšanje jačanjem kapaciteta Centara za socijalni rad (CSR). Ovo će takođe biti sjajna prilika za pripravnike da steknu profesionalno iskustvo. Ovih 40 volontera UN-a, od kojih su 36 žene i 7 iz nevećinskih zajednica, izabrano je i započelo svoje zadatke od 12 meseci krajem aprila u CSR širom Kosova”, navodi se u saopštenju UNDP-a.

Pored toga, privremena podrška će biti pružena za približno 7.500 porodica koje žive u ekstremnom siromaštvu, “donirajući mesečne vaučere za hranu, higijenu i druge osnovne stvari, tokom šest meseci”.

“Ciljne grupe su porodice bez prihoda i koje se oslanjaju na socijalnu pomoć, domaćinstva sa ženama na čelu, porodice sa članovima sa posebnim potrebama i siromašne porodice koje žive u ruralnim oblastima. Identifikacija porodica izvršena je preko Ministarstva finansija, rada i transfera u saradnji sa centrima za socijalni rad u svih 38 kosovskih opština”, navedeno je u saopštenju.

Šef kancelarije EU na Kosovu i specijalni predstavnik EU Tomaš Sunjog istakao je da se stanje porodica koje žive u siromaštvu i otežanim uslovima, dodatno pogoršalo za vreme epidemije.

“Danas smo sretni što smo pružili konkretne rezultate programa EU kao deo aktivnosti koje sprovodi UNDP. Uveren sam da će ovi početni rezultati imati umnožavajuće efekte u narednim mesecima, dok će druge vrste podrške EU ugroženim ljudima biti pružene vrlo brzo. Želeo bih da zahvalim UNDP-u na intenzivnoj i efikasnoj saradnji, kao i vladi, opštinama i univerzitetima koji igraju suštinsku ulogu u primeni ove pomoći. Tokom najtežih trenutaka, gde je pomoć najpotrebnija, međunarodna solidarnost i multilateralizam za promociju socijalne kohezije veoma su važni, jer zajedno možemo više i bolje. Evropska unija je ovde da pomogne narodu Kosova”, istakao je Sunjog.

Ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati naglasio je da je ovo ministarstvo “posvećeno dizajniranju i sprovođenju socijalnih politika čiji je cilj podrška ranjivim grupama i zapošljavanje mladih”.

“Ove politike imaju krajnji cilj podizanje građanske dobrobiti i povećanje zaposlenja, posebno mladih”, rekao je Murati.

„Pandemija je opteretila sistem socijalne zaštite na Kosovu, rekla je stalna predstavnica UNDP-a Maria Suoko.

“Kriza je posebno pogodila one koji se već muče da sastave kraj s krajem. Sada imamo jedinstvenu priliku, uz podršku EU, da pružimo izvesno olakšanje onima koji su u najugroženijim situacijama – kako u pogledu pružanja privremene pomoći, tako i u jačanju kapaciteta Centara za socijalni rad. U sprovođenju ove akcije blisko ćemo sarađivati sa Ministarstvom finansija, rada i transfera, našim kolegama iz UN-a i drugim partnerima. Želela bih da zahvalim kancelariji EU na Kosovu, na poverenju UNDP-u u pružanju ove podrške“, rekla je Suoko.

Pandemija COVID-19 započela je kao zdravstvena kriza, ali se, već skoro godinu i po dana, pretvorila u višedimenzionalnu krizu sa dalekosežnim socio-ekonomskim implikacijama. Predanost EU i UNDP-a i dalje pružaju podršku najugroženijim grupama u pogledu rizika i procesa oporavka povezanih sa COVIDOM-19, zaključuje se u saopštenju UNDP-a.

M.M.
%d bloggers like this: