fbpx

Pojava non-pejpera pokazatelj velike zainteresovanosti za rešenje kosovskog pitanja

Зграда Владе Косова, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Takozvani non-pejperi sa rešenjem kosovskog pitanja pojavljuju se ovih dana sa svih strana. Poslednji u nizu objavljen je od strane „Albanijan posta“. U dokumentu se predviđa stvaranje autonomije za sever Kosova sa proširenom samoupravom i sa sopstvenim institucijama, a kako se navodi, poznat je i sadržaj razgovora prvog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija zakazan za jun mesec. Poznavaoci političkih prilika tvrde da ništa nije slučajno, a za građane Prištine pojedine stavke su „nemoguća misija“.

Nije prvi non-pejper koji se tiče Kosova, a verovatno ni poslednji u kome se pominje rešenje za višedecenijski problem. U najnoviji je čini se uvid imala Albanija, a ako se detaljnije pogleda, ima sličnosti sa onim koji je navodno došao iz Francuske i Nemačke.

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi ističe da smo svedoci velike zainteresovanosti kada je problem Kosova u pitanju.

„U tom smislu, smatram da ovaj poslednji non-pejper, koji je objavio `Albanian post`, u Albaniji, ima sličnosti sa poslednjim non-pejperom, obzirom da se pominje nekakva vrsta autonomije severa. Mi moramo biti sigurni da ono što se piše nije slučajno i da ćemo imati na stolu nešto oko definititivnog statusa tog sporazuma obeju strana, ako dođe do toga“, rekao je Šeholi.

U non-pejperu se precizira uspostavljanje autonomije na severu Kosova, što je za građane Prištine „nemoguća misija“.

„Moje mišljenje je da pre svega autonomije ovde više nema. Kosovo je Republika, to se zna“.

Fatmir Šeholi, Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Svašta može da se desi, neko kaže da će biti autonomija, da je Kosovo Srbija, srce Srbije, tome se ne može verovati, to nije tačno. Sve što se priča, to su lažne reči, to su reči ljudi koji tako razmišljaju kada nemaju šta drugo da rade, a da će sever Kosova biti autonomija, to ne verujem, nikada neće biti. Bilo je kada je bilo, prošlo je to vreme“.

„To nije moguće, to su razne ideje koje potiču iz nezvaničnih krugova“.

„Oni žele to, ali to je završeno još 2008. godine. Kosovo u okviru Srbije? O tome ne treba više diskutovati“.

Za razliku od prethodnih, navodi se da ovaj non-pejper ima podršku EU i SAD. Takođe, potpisivanje ovog dokumenta značilo bi promenu ustava, i u Prištini, i u Beogradu.

„Što se Srbije tiče, znamo da ona i dalje smatra Kosovo njenim sastavnim delom, bez obzira što je Kosovo proglasilo nezavisnost. Ako hoćete rešenje, ono mora doći kompromisom, ako nećete onda ne treba uopšte razgovarati, ići u Brisel… Smatram da ćemo mi naći neko kompromisno rešenje, koje će na neki način biti takvo da će Srbija dozvoliti sa tog svog aspekta Kosovu da bude deo svih međunarodnih organizacija, uključujući i organizaciju UN, ali da `de jure` neće nikada da prizna nezavisnost Kosova. Da li će moći međunarodna zajednica Srbiju da natera u nešto takvo, ostaje nepoznato. Prema ovom raspoloženju iz Srbije, prema ovoj vladi, predsedniku Vučiću, ja sam izuzetno skeptičan da će predsednik Srbije, i uopšte vlada Srbije, da učini nešto da promeni tu klauzulu u kojoj piše da je Kosovo u sastavnom delu Srbije“, ističe Šeholi.

Novi non-pejper predviđa kraj dijaloga za februar sledeće godine, a još uvek nije sigurno da će dijalog biti nastavljen sledećeg meseca.

Teuta Arifaj, urednica ATV-a, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„I ako se bude dogodio razgovor u junu, to neće biti nikakav suštinski pomak, već zapravo nešto što smo već videli, da u sezoni odmora bude samo jedna pokazna vežba da su se za javnost kozmetičke stvari pomerile sa mrtve tačke, i onda ćemo naravno čekati septembar, a tada se već zahuktava cela priča oko izbora, imamo izbore u Prištini, pa se spominju izbori u Srbiji, tako da je to već viđen scenario“, rekla je glavna i odgovorna urednica portala Kossev Tatjana Lazarević.

Sličnog mišljenja je i urednica ATV-a Teuta Arifaj.

„Što se nove runde tiče, mislim da će strane možda imati neke predloge o čemu prvo da se razgovara, jer ovo je prvi put da će dijalog voditi Aljbin Kurti, i prvi put da će biti `oči u oči’ sa predsednikom Vučićem. Znamo da je Aljbin Kurti bio dosta kritičan što se tiče predsednika Vučića, ako uzmemo u obzir njegovu prošlost. Može biti tenzija vezano za to o čemu prvo da se priča, ali ne očekujem ništa veliko, ne, bar za sada“, jasna je Arifaj.

Beograd je za dijalog spreman, poručio je srpski predsednik Aleksandar Vučić, iako očekuje velike pritiske međunarodne zajednice. Sa druge strane, na osnovu non-pejpera ili ne, novi prištinski premijer Aljbin Kurti još uvek priprema platformu i pregovarački tim, ali i reviziju svega dogovorenog do sada.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: