Pozorištu „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica” najviše nagrada na ovogodišnjem festivalu „Moravski Cvetić“

фото: Дом културе “Грачаница”

Amatersko pozorište „Janićije Popović“ Doma kulture Gračanica osvojilo je četiri nagrade na četvrtom Međunarodnom festivalu dečijeg dramskog stvaralaštva „Moravski cvetić“ u Trsteniku. Mladi glumci amateri osvojili su nagrade u kategorijama: najbolja predstava, najbolja epizodna uloga, najbolji rekvizit i najbolje glumačko partnerstvo.

Predstava „Igra“ u režiji Boška Boškova, a po testu Aleksandra Davideskua, odlukom žirija proglašena je za najbolju na festivalu.

„Nagrade su me veoma obradovale. Smatram da je žiri umeo da prepozna talenat ove dece a ove nagrade su potvrda našeg uspeha i napretka u radu i značiće ogroman podstrek za ove mlade“, rekao je reditelj Boško Boškov.

foto: Dom kulture “Gračanica”

Urednik pozorišnih programa Doma kulture „Gračanica” Aleksandar Gudžić kaže da nijednog trenutka nije gubio nadu u naše mlade talente.

„Zahvaljujem se žiriju na nagradama. One su potvrda da smo svih ovih godina bili na pravom putu, verovali u ono što radimo i kao što se vidi uspeh na kraju nije izostao“, ocenio je Gudžić.

Nagrada za glumačko partnerstvo dodeljena je Aleksi M. Simiću i Nemanji Đekiću koji igraju dva mačka.

„Ne može se reći da su njihove uloge glavne ali su dve podjednako važne i velike, koje svakako nisu epizode. Bili smo svedoci nečeg što je u glumačkoj igri uvek veliki izazov: to su dva mačka, dva partnera koji jedan bez drugog ne mogu“, navodi se u obrazloženju žirija.

foto: Dom kulture “Gračanica”

Glumici Heleni Popović za ulogu Mišića Miška žiri je dodelio nagradu za najbolju glumačku bravuru.

„Iako, po broju replika mala, nagradu za glumačku bravuru, a opet ne za epizodu, zasluženo dodeljujemo Heleni Popović“, odlučio je žiri.

Za zanimljivo rešenje rekvizita nagrađen je Nikola Ilić Crni – grafičar Doma kulture „Gračanica“.

„U predstavi se ističe vizuelni identitet koji je i scenski funkcionalan u smislu označavanja scenskih likova, karaktera, pa i same radnje. Posebno se izdvojilo rešenje rekvizite. Za kreaciju likova pasa koji nastupaju kao grupa-čopor u borbi sa mačkama, upotrebljeni su, ne kostimi nego kišobrani koje glumci otvaraju i zatvaraju i koji imaju nacrtane na sebi i oči i lica – pravi scenski znak! Kišobran igra psa! Specijalna nagrada koju možda u nekom narednom periodu uvrstimo i kao jednu od glavnih nagrada da posvetimo pažnju rekviziti i da kažemo i našim gledaocima ali i učesnicima koliko je ona važna, da se vidi, da se ceni i da je veoma važan pozorišni element“, naglašeno je u obrazloženju žirija festivala „Moravski cvetić“

foto: Dom kulture “Gračanica”

Žiri ovogodišnjeg festivala činili su glumci scene mladih iz pozorišta u Trsteniku: – Tijana Matić – predsednica žirija i članovi Una Ćirić, Andrej Jovanović i Tadija Radivojević.

Međunarodni festival dečijeg dramskog stvaralaštva „Moravski cvetić“ održan je od 17. do 22. maja, ove godine zbog anti – kovid mera prvi put u onlajn formatu. Pored AP Janićije Popović u takmičarskom delu programa su učestvovala pozorišta iz Kruševca, Knjaževca, Smederevske Palanke, Sonte i Banja Luke dok su domaćini nastupali u revijalnom delu programa.

M.M.