fbpx

Osuđeno skrnavljenje crkve Svete Petke u Donjoj Šipašnici

Вандалски цин скрнављења цркве Свете Петке у Доњој Сипасници

Skrnavljenje crkve Svete Petke u Donjoj Šipašnici kod Kamenice osudila je Kancelarija za KiM, Srpska lista, kao i gradonačelnik Kamenice Ćendron Kastrati.

Ovo je dvanaesti napad na objekte Srpske pravoslavne crkve od početka godine, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

„Ovaj napad dešava se u danima kada predstavnici privremenih institucija u Prištini pokušavaju da međunarodnoj javnosti predstave takozvano Kosovo kao oazu verske tolerancije i zonu bezbednosti za objekte Srpske pravoslavne crkve i zahtevaju od UNESKO da sa Liste svetske kulturne baštine u opasnosti, skine četiri srpske svetinje. Međutim, u praksi i u svakodnevnom životu na teritoriji Kosova i Metohije svedočimo brojnim napadima na hramove Srpske pravoslavne crkve, kojima se nedvosmisleno pokazuje netrpeljivost prema pravoslavnoj verskoj baštini i šalje poruka srpskom narodu da se ne mogu osećati bezbedno na svojim ognjištima, ni u hramovima. Stoga postoji nasušna potreba da se bezbednost hramova SPC podigne na još viši nivo, a ne da se oni različitim inicijativama i pritiscima iz Prištine izlažu dodatnoj opasnosti“, kaže se između ostalog u saopštenju u kome se pozivaju nadležni organi da da rasvetle slučaj i adekvatno kazne počinioce.

„Uz sve napore kosovskih lidera da oboje ružičastim bojama život na Kosovu i Metohiji i odnos prema nevećinskim zajednicama svakodnevni napadi na Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu su nažalost realnost života koji ih demantuju svakoga dana, a život našeg naroda čini težim pred očima sveta koji nažalost ćuti“, navodi se u saopštenju Srpske liste i dodaje: „Dvanaesti put u svega par meseci kako su izlivi mržnje i verske netrpeljivosti koju podstiču politički lideri Prištine za rezultat imali skrnavljenje srpskih svetinja što je apsolutno nedopustivo u 21. veku na tlu Evrope“.

Skrnavljenje crkve je osudio i aktuelni gradonačelnik Kamenice Žendron Kastrati na svom fejsbuk profilu.

„Ovakve vandalske radnje su neprihvatljive. Vera u Boga i ispovedanje religije je lično i svakome se to mora dozvoliti bez posledica. Naše društvo će biti vrednije ukoliko se u njemu neguje tolerancija i međusobno poštovanje“, napisao je, između ostalog, Kastrati.

%d bloggers like this: