fbpx

Rakić sa Mladenovićem: Potrebna potpuna primena Zakona o upotrebi jezika

фото: Министарство за заједнице и повратак

Poštovanje Zakona o upotrebi jezika je ključ napretka svakog društva, saglasili su se ministar za zajednice i povratak Goran Rakić i poverenik za jezike pri Kancelariji kosovskog premijera Slaviša Mladenović.

Sagovornici ističu da se mora konstantno raditi na primeni ovog Zakona, koji je kako ističu, na papiru dobar, „ali je njegova implementacija nedovoljno dobra“.

„Evidentno je i to da se u nekim institucijama zakon čak i ne primenjuje, što je veoma loše“, naglašeno je tokom sastanka ministra Rakića sa poverenikom Mladenovićem.

Kako je saopšteno, Ministarstvo za zajednice i povratak i Kancelarija poverenika za jazike će sarađivati „po pitanju ukazivanja na značaj potpune primene Zakona o upotrebi jezika i prevazilaženja jezičkih barijara u svakodnevnom funkcionisanju institucija“.

Rakić i Mladenović su istakli da će takođe zajednički raditi na „implementaciji strategije koja će pomoći da se ono što je sada loše i zbog čeka se zakon ne primenjuje suštinski promeni“.

„Tokom susreta danas je dogovoreno da se neki delovi Strategije Kancelarije povernika za jazike uvrste i u Strategiju Ministarstva za zajednice i povratak a sve u cilju poboljšanja jezičkih prava“, navodi se u saopštenju MZZP-a.

Rakić je takođe kazao da se „kroz poštovanje prava na jezik ugleda i poštovanje prava nevećinskih zajednica generalno“.

Milena Maksimoć
%d bloggers like this: