fbpx

Poplavljenim domaćinstvima na KiM novčana pomoć od 1.000 evra

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Vlada Republike Srbije, preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, obezbedila je novčanu pomoć u iznosu od po 1.000 evra za 150 domaćinstva na Kosovu i Metohiji koja su pretrpela oštećenja na stambenim objektima u poplavama koje su u januaru zadesile srpske sredine.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Ivan Vujić, na današnjem sastanku u Gračanici, kojem su prisustvovali i predstavnici osam lokalnih samouprava na čijoj teritoriji su nastale štete, naveo je da novac građani mogu da očekuju već za mesec dana, saopštila je Kancelarija za KiM.

“Kao što smo i obećali, Kancelarija za Kosovo i Metohiju pomaže građanima koji su pretrpeli štetu u januarskim poplavama. Vlada Srbije odvojila je novac za pomoć za sve oštećene primarne objekte u kojima se živi. Komisije su u prethodnom periodu na terenu verifikovale štetu i sada možemo da krenemo u proces isplate. Sredstva su obezbeđena i od dana dobijanja rešenja, opštine će imati jasne instrukcije kako da to sprovedu. Potrebno je da prođe mesec dana kako bi građani imali novac na svojim računima. Zahvaljujem našim prijateljima iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima koji su nam pomogli da obezbedimo sredstva, jer pored sanacija kuća mi ćemo u budućnosti sa njima raditi na projektima koji se tiču sanacije infrastructure”, rekao je Vujić.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

Zamenica direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Sandra Nedeljković navela je da je za svako domaćinstvo opredeljeno 120.000 dinara pomoći.

“Mi smo proces verifikacije završili, obišli smo i proverili sve zapisnike i očekujemo da će za mesec dana građanima biti isplaćena državna pomoć koja je u iznosu od 120.000 dinara za svako domaćinstvo”, istakla je Nedeljković.

Ona je dodala da je osnova ovog programa solidarnost, te da će pomoći građane čiji su domovi bili oštećeni, dok ostali pomoćni objekti nisu predmet ove podrške.

“Vlada Srbije donela je još jedan program koji se odnosi na oštećenu infrastrukturu i ono što Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima obnavlja nakon svake elementarne nepogode su uglavnom lokalni mostovi, infrastruktura za odbranu od poplava i slično”, kazala je Nedeljković.

Predsednik Privremenog organa grada Prištine sa sedištem u Gračanici Ljubinko Karadžić rekao je da će ova pomoć mnogo značiti narodu na KiM.

“Zahvaljujem se Vladi Republike Srbije, Kancelariji za KiM i Kancelariji za javna ulaganja zato što brinu o nama, misle na naš narod i zato što će nam pomoći da prebrodimo te probleme koje smo pretrpeli tokom poplava”, istakao je Karadžić, saopštila je Kancelarija za KiM.

M.M.
%d bloggers like this: